Menu Close

Zaboravite na sprave i trendove! Za vježbanje vam treba samo jedno

Vjerujem da je većina nas koji se bavimo treniranjem dugi niz godina isprobala razne metode treninga koje su u svoje vrijeme bile popularne.

Siguran sam da su u posljednjih deset godina mnogi fitness-entuzijasti isprobali i rad s girjama i trx-om ili se okušali u crossfitu. Jednom sam već rekao da je fitness kao moda i da svatko toliko dolaze neki novi “trendovi”, koji su gotovo uvijek samo dobra marketinška priča s glavnim ciljem prodaje nekakvih proizvoda.

Zašto vam tebaju rekviziti?

Svaki od tih alata ima svoje mjesto u fitnessu, samo je pitanje koji je krajnji cilj te znate li uopće zašto vježbate s tim rekvizitima ili samo pratite trendove? Jer kada ste dugo u fitness-industriji i kada imate otvoren um poput mene, onda gledate na sve te stvari iz drugog kuta.

Naravno, iskustvo ne znači ništa bez otvorenog uma, i tu nažalost vidim da griješe mnogi koji se bave fitnessom, jer zbog ega, tvrdoglavosti i zatvorenog uma, imaju isti način razmišljanja i pogled na stvari kao i prije deset i više godina.

Cijeli život učimo, i tko god misli da zna sve je – budala. Neprestano se treba razvijati, gledati stvari iz više kutova, te ego ostaviti sa strane, jer to je jedini način da se “raste”. Ponekad ljudi znaju reći: “A prije par godina si govorio drugačije…” Pa naravno da jesam i drago mi je zbog toga jer to znači da sam napredovao i nešto naučio u tom periodu. Ono što me najviše oduševljava otkad sam intenzivno počeo raditi na sebi jest jednostavnost života općenito. I taj sam princip prenio i na fitness i svoj način rada.

Sve što vam treba imate od rođenja: tijelo i um. I s tim dvoje možete raditi čudesne stvari, a pogotovo ako ih uskladite. Mi nismo stvoreni da sjedimo, koristimo bilo kakve sprave niti da dižemo utege u mjestu, već da se krećemo u svim smjerovima i na sve načine te provodimo što više vremena na otvorenom i u prirodi.

Budite iskreni prema sebi

Budućnost fitnessa, smatram, leži – u igri, vježbama isključivo s vlastitim tijelom, vježbama mobilnosti i opuštanja, te shvaćanju fitnessa kao zabave i igre, a ne kazne. Naravno, da bi do toga došli, ključno je da počnete raditi na sebi. Pod tim mislim, da svaki dan provedete neko vrijeme u razgovoru sa samim sobom te da si postavite pitanja: Tko sam ja? Zašto sam ovdje? Koja je moja svrha? Jesam li sretan/na? Radim li što volim? Volim li iskreno? Živim li život koji zaslužujem?

I prije nego učinite nešto ili potrošite svoj teško zarađeni novac, molim vas da dobro razmislite. Zapitajte se: Što ću ovim postići? Pričam li ovo ja ili moj ego? Od čega se branim? Treba li mi uopće ovo? Hoće li me ovo učiniti sretnijim/om?

Naravno, da biste odgovorili na ova pitanja, morate biti iskreni prema sebi, a to je teško većini. Sigurno se pitate: Kakve to veze ima s fitnessom? Ima veze, jer biti fit je nemoguće a da niste fit “u glavi”. Se potiče iz našeg uma, i on je uzrok svakoj promjeni iznutra i izvana na vašem tijelu.

Jedete ponajprije zbog emocija, stresa i stvari koje se događaju u vašoj glavi, i vježbate uglavnom zbog drugih i želje da se uklopite u društvo i lažne ideale koji su vam nametnuti putem medija i fitness-gurua. Samo rijetki vježbaju jer ih to usrećuje, jer to vole i jer shvaćaju da je to način života, a ne kratkotrajni fiks.

Svakodnevno kretanje, meditacija, provođenje što više vremena u prirodi, svjesna konzumacija hrane te gledanje na zdrav život kao na nešto što vas uveseljava i zbog čega se osjećate odlično, a ne kao na kaznu i nešto što morate “odraditi” da biste umanjili štetnost svojih loših navika. To je, smatram, poanta ne samo fitnessa već i života. Što prije počnete iskreno odgovarati na gore navedena pitanja te prestanete lagati sami sebe, prije ćete postati “fit” u svakom smislu te riječi…

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *