Menu Close

Za pravi efekt, proteinski shake važno je uzimati u pravo vrijeme. Znate li koje je to?

Bez obzira na to jeste li usredotočeni na izgradnju mišića ili mršavljenje, proteinski shakeovi mogu vam pomoći da nadopunite prehranu i postignete svoje zdravstvene ciljeve

Dijetetičarka Kate Patton objasnila je što treba uzeti u obzir pri upotrebi proteinskih shakeova i zašto je važno vrijeme konzumiranja. Sve se svodi na razumijevanje metabolizma vašeg tijela i spoznaju je li ono u kataboličkom ili anaboličkom stanju.

Naučite kako radi tijelo

Ako je vaše tijelo u kataboličkom stanju, tada razgrađuje vaše mišiće. U ovom stanju tijelo se nalazi tijekom vježbanja. U anaboličkom stanju, odnosno nakon treninga, tijelo se obnavlja i puni gorivom. Stoga je nakon vježbanja tijelo najbolje pripremljeno za korištenje proteina koje konzumirate.

Taj vremenski okvir nakon vježbanja je vrijeme kad je vaše tijelo učinkovitije u iskorištavanju proteina za izgradnju mišića, u odnosu na vrijeme dok vježbate, razgrađujete mišić i opterećujete ga. Ako pokušavate izgraditi mišiće, trebaju vam te bjelančevine jer aminokiseline su građevni blokovi naših stanica, a dobivamo ih upravo iz proteina, objašnjava Patton.

Iako postoji mnogo rasprava o najboljem vremenu za ispijanje proteinskog shakea, Patton tvrdi da bi bilo najbolje da ga popijete unutar sat vremena nakon treninga.

Tako ćete dobiti najviše za svoj novac. Vaše tijelo će iskoristiti više proteina jer se u tom periodu brzo i lako apsorbira i stvarno vam pomaže da se oporavite i napunite gorivom, tvrdi ona.

Kada piti za mršavljenje

Ako želite smršavjeti, opet želite popiti svoje proteine nakon treninga.

Prednost proteinskog shakea je u tome što mu je potrebno dulje vrijeme za probavu pa se zbog njega duže osjećate sitima. Ako pokušavate smršavjeti, vaše će tijelo učinkovito koristiti taj protein za očuvanje mišića i razgradnju tjelesne masti umjesto za energiju, kaže Patton.

Shake na prazan želudac?

U većini slučajeva, ispijanje proteinskog shakea na prazan želudac neće vam uzrokovati nikakvu štetu. Ako ste intolerantni na laktozu, trebali biste obratiti pozornost na količinu laktoze koja se nalazi u shakeovima i prašcima prije konzumiranja.

Proteinski shakeovi koji su posebno formulirani za mršavljenje imaju malo ugljikohidrata. Oni mogu sadržavati takozvane šećerne alkohole i potencijalno izazvati nadutost i plinove, upozorava Patton.

Jesu li proteinski shakeovi zdravi?

Proteinski shake može biti izvrsna opcija za međuobrok i piće nakon treninga. Proteinski shakeovi dolaze iz različitih izvora proteina:

Protein sirutke

Dobar je izbor za one koji su intolerantni na laktozu. Izolat proteina sirutke je gotovo 100% bez laktoze tako da je podnošljiv svima.

Protein soje

Ovo je dobar izbor ako ste vegan jer je protein soje potpuni protein, što znači da ima sve esencijalne aminokiseline.

Protein graška

Ovo je biljna verzija proteina, posebno omiljenima veganima ili vegetarijancima.

Protein konoplje

Još jedna verzija na biljnoj bazi, također odlična za vegane i vegetarijance.

Neki proteinski shakeovi koriste zaštićenu mješavinu, a proizvođači ne navodi ni sastojke. Izbjegla bih bilo koji brend koji koristi izraz ‘vlastita mješavina’, napominje Patton.

Protein je idealan za obnovu i rast mišića. Iako količina proteina koju treba unijeti varira ovisno o ciljevima, preporučeni dnevni unos je 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine ili oko 20 grama po obroku.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *