Menu Close

UVIJEK NEZGODAN I POTPUNO NEPOTREBAN: Zašto se pojavljuje herpes i kako ga se riješiti prirodnim putem

Kad se jednom pojavi, virus zauvijek ostaje u organizmu, no njegovo pojavljivanje možete svesti na minimum jačanjem imunitet i urednim načinom života.

Herpes je vrlo česta virusna infekcija, a najčešće je posljedica oslabljenog imuniteta. Može se pojaviti i kod jakog stresa, anksioznosti ili straha. Kad smo pod stresom, nadbubrežna žlijezda izlučuje hormon kortizol koji slabi imunološki odgovor, što omogućuje virusu herpesa da se razmnožava.

Riječ je o herpes simplexu koji uzrokuje simptome na usnama, ali i drugim dijelovima tijela. Postoje dvije vrste ovog herpesa. Dok se jedan češće manifestira na ustima (HSV1) drugi zahvaća genitalno područje (HSV2), iako oba mogu zahvatiti oba područja

Nakon prve infekcije, virus zauvijek ostaje u živčanim stanicama i povremeno se aktivira, najčešće na istom mjestu. Herpes na usni je zarazan, a može se prenijeti ljubljenjem, kašljanjem ili kihanjem te zaraženom hranom i pićem. Nositelj virusa može prenijeti herpes drugoj osobi čak i kad nema mjehurića, ali najveća mogućnost zaraze je od trenutka pojave mjehurića do pojave krasti. Virus HSV1 može se prenijeti i oralnim seksom te uzrokovati genitalni herpes.

Simptomi herpesa

Iako izbija iznenada, simptomi se mogu primijetiti i nekoliko dana prije same pojave. Na tom se mjestu mogu osjetiti bol, svrbež te peckanje. Uskoro koža postaje bolna i crvena te se pojavljuju mjehurići ispunjeni tekućinom.

Oni vremenom pucaju, a na njihovom mjestu nastanu žute kraste pa ranice koje uobičajeno zacijele nakon 7 do 10 dana. No, treba znati kako neaktivni virus ostaje u živčanim vlaknima. Pojava herpesa može biti popraćena tremperaturom, slabošću, a nije rijetkost ni povećanje limfnih čvorova.

Prevencija herpesa

Izbjegavajte dodirivanje zaraženog područja.

Temeljito perite ruke nakon izbijanja infekcije.

Nemojte dijeliti s drugima predmete koji dolaze u kontakt s ustima.

Ojačajte imunitet zdravom prehranom ili vitaminskim dodacima.

Pobrinite se da svaki dan spavate barem sedam sati.

Liječničku pomoć trebate potražiti ako herpes ne prođe u roku od 10 dana, te u slučaju da se često pojavljuje.

Kako se prirodno riješiti herpesa

Narodnih lijekova i savjeta je puno, i dok neki pronađu u njima olakšanje drugima pomažu samo preparati iz apoteke – a ponekad niti to. Važno je ne dirati herpes te ga ne iritirati dodatno jakim sapunima i kremama.

Jabučni ocat

Poznat je da pomaže pri mraznim kožnim infekcijama jer ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje koje uništava mikroorganizme. Pomaže u ubijanju aktivnog virusa i smanjuje izbijanje. Kad se konzumira redovito, djeluje kao probiotik te štiti tijelo od virusnih infekcija.

Kada se nanosi izravno na mjehuriće, odnosno ulkuse, može trenutno smanjiti svrbež i upalu uništavanjem virusa koji ih uzrokuje. Osim toga, kisela priroda jabučnog octa pomaže u održavanju prirodnog pH kože, što je čini otpornijom na infekcije.

Sve što trebate učiniti je razrijediti jabučni ocat s vodom i vaticom nanijeti na mjesto zahvaćeno herpesom. Razrijeđeni jabučni ocat možete piti svaki dan kako bi virus zadržali u stanju mirovanja.

Led

Osjetite li da će vam izbiti herpes stavite na to mjesto kockicu leda ili držite ledeni oblog. Hladnoća ometa izbijanje virusa. Možete dodati u oblog medicinski alkohol ili vodikov peroksid kako bi ubrzali uklanjanje ranice.

Topli oblog

Kad herpes već izbije led više nije učinkovit. Zacijeljivanju će više pomoći toplina. Oblog od vrućih vrećica crnog čaja idealan su izbor.

Eterična ulja

Odličan su izbor za ublaživanje svrbeža, ali i zaustavljanje infekcije. Kod herpesa na usni osobito pomažu sljedeća ulja zbog svojih snažnih antivirusnih svojstava. Nanose se nekoliko puta dnevno.

ulje čajevca

ulje peperminta

ulje origana

eukaliptusovo ulje

Ulja nemojte koristiti nerazrijeđena. Dodajte im ulje jojobe ili kokosa kako ne bi iziritirali dodatno kožu.

Propolis

Ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Smanjit će bol te peckanje i svrbež. Koristite ga nekoliko puta dnevno.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *