Menu Close

UPOZORENJE IZ SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Ovaj umjetni zaslađivač može uzrokovati rak

Iako ga proučavaju godinama, nikad nije bilo dokaza da je direktno povezan s rakom. Sad ga je na zub uzelo nekoliko agencija, a rezultati će biti objavljeni 14. jula.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavit će sljedeći mjesec kako je jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogući uzročnik raka, objavio je Reuters pozivajući se na dva izvora.

Aspartam, koji se koristi u brojnim proizvodima (Coca-Colini dijetalni proizvodi, Marsove Extra žvakaće gume…) u julu će prvi put kao “moguće kancerogen za ljude” opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka WHO-a, tvrde izvori.

IARC ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza, a njihovi slični zaključci za razne proizvode izazvali su zabrinutost među potrošačima, pa čak doveli i do tužbi.

No, aspartam se sada našao na udaru nekoliko agencija. Naime, istražuje ga i JECFA, odbor WHO-a za aditive. Svoja otkrića trebaju objaviti 14. srpnja, istog dana kad i IARC objavi svoj zaključak.

Od 1981. godine JECFA je smatrala aspartam sigurnim za konzumaciju ako se pridržavate propisanih količina. Tako odrasla osoba teška 60 kg mora popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića svaki dan da bi joj zdravlje bilo ugroženo.

“Molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti”, napisala je Nozomi Tomita, funkcionerka japanskog ministarstva zdravstva WHO-u. Zaključci IARC-a dokazano imaju velik utjecaj.

Njegovo je povjerenstvo 2015. zaključilo da je glifosat (herbicid za uništavanje korova) “vjerojatno kancerogen”, a tvrtke su osjećali posljedice godinama kasnije iako su druga tijela poput Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporila tu procjenu. Njemački Bayer tako je izgubio tri žalbe na presude američkih sudova koji su dosudili odštete ljudima koji su za svoj rak okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa također svrstao u kategoriju “vjerojatno kancerogenih”, a korištenje mobilnih telefona kao “moguće kancerogenih”, slično aspartamu.

IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i temelji se na široko diskreditiranim istraživanjima, izjavila je Frances Hunt-Wood, glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA).

Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill, rekla je da je “ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače”.

Prošle godine je francuska studija provedena na 100.000 ljudi pokazala kako oni koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka. Uslijedila je nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.

Kako nije bilo konkretnih dokaza, aspartam je odobren za globalnu upotrebu. Iz IARC-a kažu kako su analizirali 1300 studija.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *