Menu Close

Umorni ste, tužni i bezvoljni? Ovo je 7 prirodnih načina da povećate razinu dopamina, hormona sreće

Dopamin, kemijski glasnik u našem mozgu, upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja te je središnji dio sustava nagrađivanja mozga. Ako se pitate kako ga povećati, već danas počnite s ovim praksama.

Svaki put kad radimo nešto što nam je ugodno, poput dobrog obroka, seksa ili trčanja, u našem se mozgu oslobađa malo dopamina. No kada nam je razina dopamina niska osjećat ćemo se nemotivirano, apatično, bezvoljno i bez koncentracije.

Niske razine dopamina povezuju se i s nekoliko medicinskih stanja poput depresije, ovisnosti, shizofrenije i Parkinsonove bolesti, a simptomi koji upućuju da ne lučimo dovoljno tog kenijskog glasnika mogu biti nizak libido, ukočenost mišića, nesanica, nedostatak motivacije, umor, dekoncentracija, apatija i tromost.

Što uzrokuje niske razine dopamina?

Medicinska stanja poput shizofrenije, Parkinsonove bolesti, depresije, zlouporabe supstanci i bipolarnog poremećaja.

Loša prehrana koja ne sadrži odgovarajuće hranjive tvari za optimalno zdravlje mozga, osobito prehrana kojoj nedostaje tirozin.

Zlouporaba opojnih sredstava uzrokuje smanjenje prirodne proizvodnje dopamina u vašem tijelu, a to pak dovodi do toga da se oslanjate na tvar koju zloupotrebljavate.

Određeni lijekovi poput antidepresiva i antipsihotika djeluju tako da se vežu za dopaminske receptore što blokira prirodnu aktivnost dopamina u mozgu.

Kako prirodno povećati razinu dopamina?

1. Naspavajte se

Dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje našeg zdravlja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da odrasli spavaju u prosjeku sedam ili više sati svake noći.

Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u vašem tijelu mogu negativno utjecati. Istraživanja su povezala nedostatak sna s potiskivanjem nekih dopaminskih receptora u vašem tijelu.

2. Slušajte glazbu

Napravite popis za reprodukciju svoje omiljene glazbe i slušajte je kada se osjećate bezvoljno, nemotivirano ili imate druge simptome koji ukazuju na niske razine dopamina.

Znanstveno je dokazano da slušanje glazbe koja vam je ugodna može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

3. Zdravo se hranite

Zdrava prehrana ima nekoliko prednosti za vaše tijelo i um, a povećanje razine dopamina dio je toga. Namirnice bogate tirozinom poput badema, ribe, jaja i piletine posebno su dobre za podizanje razine dopamina.

Tirozin je aminokiselina koju tijelo prirodno proizvodi. Dopamin se proizvodi od ove aminokiseline i može se naći u hrani bogatoj proteinima. Hrana koja sadrži prirodne probiotike poput jogurta i kefira također može povećati proizvodnju dopamina. Iako i napitci na bazi kave također povećavaju naš dopamin, važno je ne razviti ovisnost o kofeinu.

4. Redovito vježbajte

Dokazano je da je redovito vježbanje vrlo važno za zdravlje našeg mozga. Kad god vježbamo, naš mozak oslobađa nešto dopamina.

Iako je potrebno provesti više istraživanja o točnom mehanizmu koji navodi mozak da proizvodi dopamin dok vježbamo, vjerojatno ste upoznati s dobrim osjećajem koji imate nakon vježbanja.

5. Meditirajte

Meditacija ima pozitivan učinak na niz mentalnih zdravstvenih stanja, a istraživanja pokazuju da povećava i razinu dopamina.

6. Smanjite unos prerađenih šećera

Konzumacija prerađenih šećera poput slatkiša i gaziranih sokova može povećati razinu dopamina, ali samo privremeno i umjetno. Kao i s alkoholom i drogama, šećer osigurava trenutni skok dopamina dok istovremeno utječe na brzinu kojom ga vaše tijelo prirodno proizvodi.

7. Uklonite stresore iz svog života

Stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima, a također uzrokuje nisku razinu dopamina. Ne možemo uvijek kontrolirati sve što unosi stres u naše živote, ali možemo eliminirati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

Također se možemo baviti aktivnostima koje smanjuju stres poput meditacije, vježbanja ili masaže, a koje na prirodan način utječu na povećanje razine dopamina u našem mozgu.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *