Menu Close

UKUSNA I SOČNA, A DOVOLJNA JE SAMO JEDNA NA DAN: Ovo voće može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Voće bogato flavonoidima štiti mozak od štetnih tvari, smanjuje rizik od Alheimera te depresije i tjeskobe.

Australski naučnik za hranu te klinički nutricionist, dr. Vincent Candrawinat, rekao je da postoje dokazi koji sugeriraju da redovita konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Zdravstveni istraživač iz Sydneyja rekao je da bi više jabuka moglo pomoći s održavanjem dobre memorije u poznijoj dobi jer sadrže vitamine i minerale koji su povezani s očuvanjem pamćenja.

Voće bogato fenolima poput flavonoida može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti štiteći mozak od štetnih tvari.

Flavonoidi se mogu pronaći u mnogim drugim vrstama voća i povrća te su također jaki antioksidansi koji mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe, rekao je dr. Vincent.

Prednosti flavonoida

Istraživanja pokazuju kako flavonoidi pomažu kod nekih probavnih tegoba te doprinose zaštiti od raka, bolesti srca i degeneracije koja nastaje uslijed starenja. Najviše ga se nalazi u sljedećem voću i povrću:

  • jabuke (najbolje svježe, neobrađene)
  • kruške (u kori i tik do kore, najbolje je iskoristiti cijelu voćku)
  • bobičasto voće (birajte tamnije i zrelije bobice)
  • luk (najviše u vanjskim slojevima blizu ljuske)
  • crno grožđe

Dr. Vincent citirao je američku studiju provedenu na 2800 sudionika u dobi od 50 godina, koja je pokazala da su oni koji su manje jeli hranu bogatu flavonoidima imali dva do četiri puta veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest i srodne demencije u razdoblju od 20 godina.

“Flavonoidi su fenolni spojevi koji se pojavljuju u voću poput jabuka i krušaka te povrću poput kelja i špinata. Možete ih pronaći čak i u čokoladi i vinu! Ti su spojevi, kada se pravilno apsorbiraju, korisni za naše zdravlje”, rekao je.

Objasnio je da veći unos jabuka može tijelu dati važne vitamine i minerale koji štite moždane stanice od neurotoksičnosti koja može dovesti do neurodegenerativnih poremećaja.

“Neurotoksičnost se javlja kada je tjelesni živčani sustav izložen prirodnim ili umjetnim toksičnim tvarima i mijenja normalnu aktivnost živčanog sustava. Na kraju bi to moglo dovesti do prekida ili ubijanja moždanih neurona”, rekao je.

Neurotoksičnost se može pojaviti kao posljedica izloženosti tvarima koje se koriste u kemoterapiji, liječenju zračenjem, terapiji lijekovima ili čak izloženosti teškim metalima poput žive i određenih aditiva u hrani, pesticida, industrijskih otapala i otapala za čišćenje te kozmetike.

Dr. Vincent je istaknuo da, iako ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, pa čak ni poznat uzrok, postoje načini da se smanji mogućnost razvoja bolesti.

“Zdrav način života, uključujući uravnoteženu prehranu i održavanje kondicije, sjajni su načini koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti. Nevjerojatno je pomisliti da jednostavno voće poput jabuke može igrati tako važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja Alzheimerove bolesti”, rekao je.

Dr. Vincent je istaknuo i da dodavanje svježih jabuka svakodnevnoj prehrani može imati mnoštvo dobrobiti, uključujući i mentalno zdravlje.

“Jabuke su dobar izvor pektina, topivih vlakana. Studije i istraživanja otkrila su da je konzumacija velike količine ove vrste vlakana povezana s manjim rizikom od simptoma depresije. Voće i povrće vrlo je korisno za mentalno zdravlje, a ljudi koji često konzumiraju sirovo voće i povrće imaju manju vjerovatnost da će patiti od simptoma depresije i anksioznosti”, rekao je.

(SlobodnaBosna)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *