Menu Close

UKOLIKO IMATE OVE SIMPTOME – ODMAH KRENITE DOKTORU: To bi mogao biti prvi znak sve raširenijih bolesti…

Smatra se kako se većina takvih oštećenja može spriječiti.

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, tvrde američki doktori i znanstvenici, koji kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se ranije otkriju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim znanstvenika na čelu s Joshuom R. Ehrlichom sa Univerziteta u Michiganu otkrio je da je “objektivno izmjereno oštećenje vida povezano s većom učestalošću demencije”.

No budući da se smatra kako se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori u cilju “davanju prioriteta zdravom vidu” mogli bi zauzvrat biti “važni za optimizaciju kognitivnih funkcija”, rekli su ljekari nakon što su pregledali podatke o gotovo 4.000 ljudi u dobi od 71 godine i više iz Nacionalne studije trendova zdravlja i starenja (NHATS) u SAD-u iz 2021.

Većina oštećenja vida kod starijih osoba može se spriječiti ili se jednostavno još nije riješila intervencijama poput naočala ili operacije katarakte, rekao je tim u svojoj procjeni podataka koju je objavila Američka liječnička udruga, za koju vjeruje da je prva takve vrste provedena u 15 godina.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije, tvrde znanstvenici, dodajući da optimizacija vida može spriječiti do 100.000 prevladavajućih slučajeva demencije u SAD-u.

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *