Menu Close

Ukočenim i bolnim zglobovima pomoći će više kretanja

Kad mirujemo sinovijalna tekućina, koja podmazuje zglobove, ne može obaviti svoj posao. Zato se najčešće ujutro, nakon spavanja, javlja problem ukočenih zglobova
Kako starimo hrskavica – spužvasti materijal koji štiti krajeve kostiju – se počinje sušiti i ukrućivati. Tijelo također proizvodi manje sinovijalne tekućine, koja djeluje poput ulja kako bi se zglobovi pomicali glatko i bez trenja. Najbolje što možete učiniti je nastaviti se kretati jer je to potrebno sinovijalnoj tekućini kako bi zglobovi bili labavi.

Kada spavate ili mirujete nekoliko sati, tekućina koja pomaže zglobovima da se lakše pokreću ne može obaviti svoj posao. Zato se budite s ukočenim ili natečenim koljenima ili rukama. Da bi to spriječili, pokušajte se više kretati tijekom dana.

Hrskavica se može istrošiti s vremenom ili nakon ozljede. Kad nestane, kosti udaraju jedna u drugu, a ponekad se sitni komadići odlome. Rezultat je ukočen, otečen i bolan zglob. Najčešća bolest koja uzrokuje propadanje zglobne hrskavice je osteoartritis (artroza). Ta kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova razvija se zbog nasljednih faktora, loših životnih navika, hormona ili traume.

Liječenje osteoartritisa

Vaš prvi potez mogao bi biti da radite manje stvari koje smetaju zglobu. Lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu pomoći kod bolova i oteklina, a ako ne pomognu, liječnik vam može ubrizgati jače lijekove izravno u problematična područja. Možete i zamotati zglobove kako biste ih zaštitili i spriječili da prekomjerno rade, ali to bi moglo oslabiti mišiće, stoga nemojte pretjerivati. Neki ljudi trebaju operaciju, ali to je rijetko. Mogu pomoći fizikalna terapija ili gubitak težine.

Reumatoidni artritis

Kod ovog kroničnog oboljenja dolazi do upale zglobova, oticanja, bolova, ukrućenosti i gubitka funkcije. Vaš imunološki sustav bi vas trebao zaštititi od vanjskih klica. Ponekad umjesto toga napada sluznicu zglobova. Bolest najčešće utječe na zapešće ili zglobove prstiju, ali se može pojaviti bilo gdje u tijelu. Ponekad dugo miruje i samo se ponekad rasplamsa.

Ostale bolesti zglobova

Iako su ove dvije spomenute najčešće, još je nekoliko bolesti koje mogu utjecati na vaš imunosustav, a time i na zglobove.

Ankilozantni spondilitis: Ovaj tip uglavnom utječe na vašu kralježnicu, ali može učiniti vaše kukove, ruke ili stopala ukočenim. Tri puta je češći u muškaraca nego u žena, a većinom počinje između 20. i 40. godine.

Giht: Prvi znak ovog nakupljanja mokraćne kiseline u tijelu je često jaka bol u nožnom palcu. Ova vrsta artritisa čak je 20 puta češća kod muškaraca, a prvi napad najčešće je između 40. i 50. godine.

Infektivni artritis: često počinje infekcijom negdje drugdje u vašem tijelu koja putuje do jednog velikog zgloba, poput kuka. Riječ je o infekciji zglobne tekućine i tkiva oko zgloba koju obično uzrokuju bakterije, ali povremeno i virusi ili gljivice.

Fibromijalgija: Ovo kronično stanje uzrokuje bolove u zglobovima i mišićima, uz probleme sa spavanjem, raspoloženjem i pamćenjem. Znanstvenici misle da mozak prima normalne signale boli i pogoršava ih. Nisu sigurni što ga uzrokuje, ali često je posljedica bolesti, operacije ili intenzivnog stresa. No, ne oštećuje zglobove kao što to čini artritis.

Utjecaj vremena

Liječnici nisu sigurni zašto, ali čini se da se bolovi u zglobovima pogoršavaju kada se vrijeme promijeni. Najčešći je kada tlak zraka padne. To se obično događa neposredno prije oluje. Zato su bake uglavnom znale govoriti kako osjećaju promjenu vremena. I nisu lagale.

Pomoć za bolne zglobove

Već smo spomenuli, što se više krećete, manja je vjerojatnost da će vaši zglobovi bit ukočeni. Ako su vam zglobovi ujutro jako ukočeni, pokušajte s toplim tušem, kupkom ili toplim oblozima. Ostavite ih na upaljenom području 15-20 minuta. To će dovesti do protoka krvi u to područje i opustiti ih.

Može pomoći i hlađenje zgloba. Led sužava krvne žile, što usporava dotok krvi u to područje i ublažava oticanje. Koristite ručnik da zaštitite kožu. Nemojte to raditi duže od 20 minuta odjednom. Ako stvarno želite rashladiti problematični zglob, pokušajte s ledenom kupkom.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *