Menu Close

Tropsko voće koje štiti od raka i snižava šećer. Jeste li ga već probali?

Tamarind ima brojne zdravstvene benefite, a najčešće se prodaje u obliku paste. Standardni je dio tradicionalne medicine, kao i azijske, meksičke te karipske kuhinje
Tamarind kod nas nije široko rasprostranjen i poznat, no ta nepravda bi se svakako trebala ispraviti. Ovo voće slatko-kiselog okusa, sadrži mnogo kiseline, šećer, vitamin B te kalcij, a ima i brojne povoljne učinke na zdravlje.

Što je tamarind?

Tamarind je voće iz porodice mahunarki, a izvorno potječe iz tropske Afrike, gdje raste samoniklo. Uzgaja se i u sjevernoj Australiji, južnoj Aziji i Meksiku. Ima grmoliko stablo koje može narasti između 12 i 18 metara, a plodovi imaju oblik mahune ispunjene sjemenkama koje su obložene vlaknastom pulpom.

Gdje se sve koristi

Tamarind se u kuhinjama Azije, Meksika, Kariba i srednjeg istoka koristi za pripremu, pića, umaka i deserata. Jedan je od sastojaka u slavnom Worcestershire umaku. Najčešće se koristi u obliku paste, a može se pronaći u trgovinama zdrave hrane ili onima s azijskim namirnicama.

Zdravstveni benefiti

Tamarind igra važnu ulogu u tradicionalnoj medicini. U obliku napitka uobičajeno se koristi za liječenje proljeva, konstipacije, vrućice, ulkusa, dok se kora i lišće koriste se kao pomoć pri zacjeljivanju rana. Ovo voće ima protuupalna svojstva koja štite od srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma, dok sjemenke mogu sniziti razinu šećera u krvi, a ekstrakt pulpe pomaže kod masne jetre.

Bogat izvor antioksidansa
Pulpa tamarinda bogata je brojnim fitonutrijentima koji djeluju kao snažni prehrambeni antioksidansi i mogu povećati učinkovitost prirodne imunološke obrane tijela. Antioksidansi su potrebni za smanjenje upalnog utjecaja oksidativnog stresa.

Djeluje antikancerogeno
U studiji na životinjama iz 2014. ekstrakt sjemena tamarinda smanjio je oba oksidativna markera stresa i odgodio napredak karcinoma bubrežnih stanica.

Snižava kolesterol
Budući da je bogat polifenolima i flavonoidima, pokazalo se da tamarind smanjuje LDL kolesterol i povećava HDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Također je utvrđeno da osušena pulpa smanjujući dijastolički krvni tlak.

Štiti jetru
Bolest masne jetre, ili hepatosteatoza, raste u zapadnom svijetu, a pokazalo se da ekstrakt voća tamarinda pruža zaštitni učinak jetri, jer sadrži antioksidanse zvane procijanidini, koji suzbijaju oštećenje jetre.

Djeluje antibakterijski
Prirodni spojevi prisutni u ekstraktu tamarinda imaju potencijal da se koriste kao prirodni antimikrobni lijek protiv patogenih mikroorganizama. Naime, sadrži spoj lupeol koji ima antibakterijska svojstva.

Regulira šećer
Pokazalo se da protuupalni učinak ekstrakta sjemena tamarinda može poboljšati regulaciju šećera u krvi kod dijabetičara.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *