Menu Close

TABLETA UMJESTO TERETANE: Znanstvenici osmislili novi lijek koji djeluje RIGOROZNO…

Znanstvenici su uspješno testirali novi lijek koji može oponašati dobrobiti rigoroznog vježbanja.

Novi lijek potaknuo je metabolizam i pomogao u dobivanju mišića i gubitku težine kod miševa. Znanstvenici ga namjeravaju testirati i na ljudima.

Znanstvenici su uspješno testirali novi lijek koji može oponašati dobrobiti rigoroznog vježbanja. Tim sa Univerziteta u Floridi u SAD-u upotrijebio je lijek na pretilim miševima, uspjevši im potaknuti metabolizam i povećati mišićnu masu i gubitak težine.

Redovno vježbanje može imati velik pozitivan učinak na zdravlje, dokazane su dobrobiti za osobe s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i određenim vrstama raka. Osim toga, tjelesna aktivnost također je povezana s boljim psihičkim stanjem s umanjivanjem rizicka od stresa, depresije ili demencije.

Što se tiče toga koliko bismo trebali vježbati, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje između 2,5 i 5 sati sedmično umjereno intenzivne aktivnosti. Nažalost, 25 posto odraslih i 80 posto adolescenata ne ispunjava ove preporuke.

Kako bi iskoristili plodove tjelesne aktivnosti, znanstvenici su godinama tražili načine da ponove čak i samo djelić ovih zdravstvenih dobrobiti – i čini se da su u tome i uspjeli.

Tim predvođen Thomasom Burrisom sa Univerziteta u Floridi testirao je ovaj novi lijek – molekulu nazvanu SLU-PP-332 – 28 dana i svoje rezultate objavio u Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, javlja Euronews.

Lijek je dio tretmana poznatih kao “oponašatelji tjelovježbe” koji imitiraju fiziološke prilagodbe povezane s fizičkim aktivnostima. Ovaj spoj u osnovi govori skeletnim mišićima da naprave iste promjene koje vidite tijekom treninga izdržljivosti, rekao je Burris, profesor farmacije.

Znanstvenici su primijetili da su miševi u pokusu povećali svoju potrošnju energije – što znači da su sagorjeli više kalorija – bez ikakve promjene u navikama. Miševi su također nakupili manje masti u svojim tijelima i poboljšali svoj metabolički sistem.

Kako se podvrgava tjelesnim vježbama, tijelo treba više kisika i energije. Moguće je promatrati ove metaboličke promjene na staničnoj razini. Tokom ispitivanja, istraživači su se usredotočili na receptore povezane s estrogenom (ERR) koji se nalaze unutar stanica.

ERR se nalaze u dijelovima tijela koji zahtijevaju puno energije, poput mišića, srca i jetre. ERR-ovi se pojačavaju tjelesnom aktivnošću, učinak koji replicira SLU-PP-332.

Ako se uspješno razvije, lijek bi mogao promijeniti pravila igre za ljude koji pate od pretilosti, dijabetesa ili samo za starije ljude koji s vremenom imaju tendenciju smanjenja mišićne mase.

Iako početni nalazi ispitivanja izgledaju obećavajuće, potrebna su dodatna istraživanja, uključujući nuspojave, prije nego što počnu ispitivanja na ljudima.

(SlobodnaBosna)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *