Menu Close

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Uzrokuju li ove popularne namirnice rak i trebamo li se brinuti…

Neke studije su ukazale na potencijalne neočekivane štete od određenih zaslađivača, na temelju malih studija na ljudima ili životinjama.

Dva nedavna izvještaja izazvala su zabrinutost oko popularnog umjetnaog zaslađivača aspartama, ukazujući na njegovu moguću vezu s rakom jetre. Ti izvještaji slijede savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o izbjegavanju većine vrsta zaslađivača koji ne sadrže šećer, zbog njihovog mogućeg negativnog utjecaja na kontrolu tjelesne težine i povezanosti s dijabetesom, srčanim udarima i smrću, kao što je otkriveno u WHO-ovom pregledu iz 2022. godine.

Koji su zaslađivači problematični?

Svjetska zdravstvena organizacija prethodno je izjavila da i umjetni zaslađivači poput aspartama i saharina, kao i biljni zaslađivači poput stevije, mogu biti problematični. No, zaslađivači dobiveni od šećernih alkohola koji se nazivaju polioli nisu uključeni u ovu kategoriju i nisu bili dio pregleda.

Dodatni rizik s aspartamom?

Dva su međunarodna tijela objavili izvještaje o aspartamu, no njihova se otkrića čine proturječnima. Međunarodna agencija za istraživanje raka WHO-a (IARC) klasificirala je aspartam kao “moguće kancerogen”, ukazujući na ograničene i neuvjerljive dokaze o njegovoj potencijalnoj ulozi u raku jetre.

Nasuprot tome, Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive, američke Organizacije za hranu i poljoprivredu, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, zaključio je da nema razloga mijenjati njihove trenutne preporuke o konzumaciji aspartama. Njihov savjet navodi da je sigurna konzumacija do 40 miligrama aspartama po kilogramu tjelesne težine. To bi bilo ekvivalentno približno 14 limenki dijetalnih bezalkoholnih pića dnevno za osobu tešku 70 kilograma.

Nalazi o ograničenim dokazima o karcinogenosti kod ljudi i životinja, te o ograničenim mehaničkim dokazima o tome kako se karcinogenost može pojaviti, naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjima kako bismo pročistili naše razumijevanje o tome je li konzumacija aspartama predstavlja kancerogenu opasnost, ističe Mary Schubauer-Berigan iz programa IARC Monographs

Je li sigurnije izbjegavati sve zaslađivače?

Namjera iza upotrebe zaslađivača u hrani i pićima je pomoći u smanjenju unosa šećera, budući da je pretjerana konzumacija šećera povezana s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i bolestima srca. Međutim, dokazi koji podupiru učinkovitost zaslađivača u postizanju ovih ciljeva su različiti. Dok su neka kratkoročna ispitivanja pokazala smanjeno povećnje tjelesne težine kod djece koja su konzumirala pića sa zaslađivačima umjesto puno šećera, druga nisu uspjela dokazati takve dobrobiti.

Populacijske studije sugeriraju korelaciju između konzumacije zaslađivača i veće stope dijabetesa i srčanih bolesti. Međutim, Duane Mellor sa Sveučilišta Aston sugerira da bi ova korelacija mogla biti uzrokovana time što je veća vjerovatnost da će pretili pojedinci uopće koristiti zaslađivače.

Dostupni dokazi upućuju na to da upotreba zaslađivača koji nisu šećer ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće, navode pak iz WHO-a.

Upravljanje dijabetesom i drugim problemima

Preporuke WHO-a iz maja ne odnose se na pojedince kojima je već dijagnosticiran dijabetes, budući da revizija nije uzela u obzir studije u ovoj specifičnoj skupini. Unatoč tome, osobe s dijabetesom tipa 2 općenito moraju ograničiti unos šećera zbog zabrinutosti oko visoke razine šećera u krvi.

Neke studije su ukazale na potencijalne neočekivane štete od određenih zaslađivača, na temelju malih studija na ljudima ili životinjama. Na primjer, istraživanje sugerira da saharin i sukraloza mogu povećati razinu šećera u krvi, a preliminarni dokazi ove godine su pokazali da eritritol, uobičajeni poliolni zaslađivač, može pospješiti stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, polioli nisu bili dio WHO-ovog pregleda.

Podržavaju li stručnjaci izbjegavanje zaslađivača?

Mišljenja o zaslađivačima su podijeljena, a neki znanstvenici priznaju njihovu korisnost unatoč tome što ih WHO savjetuje protiv njih. Allison Sylvetsky sa Sveučilišta George Washington sugerira da je preporuka mogla biti nijansiranija u prepoznavanju potencijalnih kratkoročnih koristi zaslađivača bez šećera u naporima za mršavljenje kada se koriste razumno.

Potpuno izbjegavanje zaslađivača moglo bi se pokazati izazovnim, jer ih mnoga hrana i pića sada sadrže, a da se ne reklamiraju kao dijetalni proizvodi. To je osobito istinito u zemljama s porezima na šećer poput Velike Britanije, Južne Afrike i Portugala, gdje su proizvođači povećali upotrebu zaslađivača. Mellor predlaže da je, ako se odlučite konzumirati bezalkoholno piće, bolje odlučiti se za ono s manje šećera i više zaslađivača, iako je i dalje najbolji izbor obična voda.

Buduće implikacije i nacionalne politike

Zemlje nisu obvezne slijediti preporuke WHO-a, ali ti izvještaji mogu uticati na nacionalne politike. Zbog nejasnoća u dokazima, WHO svoje preporuke opisuje kao “uvjetne”, što znači da ih različite zemlje mogu različito provoditi. Neke zemlje mogu odlučiti u potpunosti zanemariti smjernice WHO-a, uzrokujući potencijalna neslaganja i rasprave među kreatorima politike, piše New Scientist.

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *