Menu Close

Stručnjaci otkrivaju na koje sve načine štetite svojim očima

Postoji mnogo načina na koje možemo oštetiti zdravlje očiju, a da nismo ni svjesni. Liječnici su podijelili uobičajene svakodnevne aktivnosti koje bi mogle dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema

Većina nas, pogotovo oni koji nemaju problema s vidom, ga uzima zdravo za gotovo. No važno je paziti na zdravlje očiju kako bismo spriječili dugoročne probleme.

Dr. Jørn Slot Jørgensen, s Laser Eye Clinic London, i Evelyn Mensah, konzultant oftalmolog i očni kirurg u bolnici Central Middlesex, skrenuli su pažnju na uobičajene simptome potencijalnih problema s očima i na što treba paziti.

Redovite kontrole

Oči treba kontrolirati svake dvije godine, a dr. Jørgensen je za Mirror objasnio kako neodlazak na redovite preglede može rezultirati “nedijagnosticiranim očnim stanjima” kao što su glaukom, dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Svi ovi problemi mogu se početi razvijati nezapaženo, osim ako se ne otkriju očnim testom. Osim ovih, testovi mogu otkriti i druga zabrinjavajuća zdravstvena stanja poput dijabetesa, visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Smanjite vrijeme pred ekranima

Za mnoge od nas nemoguće je u potpunosti prestati provoditi vrijeme ispred ekrana, pogotovo ako koristite računalo za posao. No to može rezultirati, a ne uzrokuju ga samo zasloni računala – tableti, zasloni telefona i televizijski ekrani također su krivci, kaže d.r Jørgensen doajući kako simptomi naprezanja očiju mogu biti suhe oči, glavobolja i zamagljen vid.

Zaštita od sunca

Drugi način na koji možemo oštetiti oči je nenošenje odgovarajućih sunčanih naočala, što može dovesti do štetnog izlaganja UV zračenju. To bi moglo dovesti do potencijalnih stanja kao što su katarakta i po vid opasne bolesti očiju, makularna degeneracija povezana sa starenjem, upozorio je dr. Jørgensen.

Ne filtriraju sve sunčane naočale UV svjetlost, stoga osigurajte da nose oznaku CE ili UV 400. Nikada ne gledajte izravno u sunce jer to može uzrokovati solarnu opeklinu u makuli koja može rezultirati trajnim gubitkom vida. Izlaganje UV zračenju može također povećavaju razvoj izraslina na površini očiju koje se nazivaju pterigija, upozorila je dr. Mensah u razgovoru za Daily Mail.

Uravnotežena prehrana

Za čitav organizam važno je održavati zdravu i uravnoteženu prehranu, no ona je korisna za vid i može pomoći u smanjenju makularne degeneracije povezane sa starenjem. Pobrinite se da imate svojih pet obroka dnevno i dovoljno vitamina i hranjivih tvari što može pomoći u održavanju dobrog zdravlja očiju i smanjiti rizik od ozbiljnih očnih bolesti.

Loša prehrana kojoj nedostaju esencijalni hranjivi sastojci poput vitamina A, C i E, i minerali poput cinka, mogu naštetiti zdravlju očiju, jer su ti hranjivi sastojci vitalni za vid i cjelokupnu funkciju oka. Za održavanje zdravih očiju ključno je konzumirati uravnoteženu prehranu bogatu lisnatim povrćem, šarenim voćem i povrćem te izvorima omega-3 masnih kiselina, savjetuje dr. Jørgensen.

Ne naprežite oči

Ostali čimbenici koji mogu štetiti zdravlju očiju su pušenje, nenošenje propisanih naočala i neadekvatna rasvjeta. Vaše će oči morati više raditi ako čitate ili radite u slabo osvijetljenom prostoru što dovodi do naprezanja očiju. Osim toga, ako su vam propisane naočale ili leće, važno je da ih nosite.

Postoji široko rasprostranjena zabluda da nošenje propisanih naočala pogoršava vaš vid. Ova ideja je netočna, primarni razlog za nošenje propisanih naočala je jednostavno zato što ih trebate. Ako ih zanemarite, riskirate glavobolju, naglašava dr. Mensah.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *