Menu Close

Smrznuto voće i povrće može imati više vitamina od svježeg

Voće i povrće namijenjeno zamrzavanju bere se na vrhuncu zrelosti te je visoko kvalitetno dok ga ne odlučite odmrznuti. Ono u trgovinama stoji tamo neko vrijeme te je izgubilo dio nutritivne vrijednosti. Tržnice su pak najbolji izbor

Želite li svoju dnevnu porciju voća i povrća držati raznolikom, morat ćete poseći za zamrznutim proizvodima. Sezonsko voće nećete pronaći u pogrešno doba godine, ali ne brinite. Frizer neće ubiti vitamine.

Od svih konzerviranih načina čuvanja hrane, zamrzavanje je definitivno najbolje po pitanju očuvanja hranjivih tvari, rekao je kulinarski znanstvenik Ali Bouzari za CNN.

On je i autor knjige “Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food”. Ljudima savjetuje da ne zaziru od smrznutih varijanti ukoliko im je onemogućen pristup svježem voću i povrću.

Prednost smrznutog voća je i ta da se ono neće pokvariti. Možete ga konzumirati kad je svježe i na svom nutritivnom vrhuncu – a to je kad god ga odlučite odmrznuti. Ako ne planirate pojesti svoje voće i povrće u roku od dan ili dva, zamrzavanje je definitivno bolje opcija od stajanja na sobnoj temperaturi.

Smrznuto voće bere se kad je na vrhuncu zrelosti, a zatim se pojedinačno brzo zamrzava i pakira u atmosferi dušika. Izlaganje voća i povrća dušiku pomaže u očuvanju hranjivih tvari koje kisik razgrađuje, a događa se i kod nekog svježeg povrća, poput raznih salata u vrećicama, rekao je Gene Lester, biljni fiziolog i šef nacionalnog programa za istraživanje hrane i američkog Ministarstva poljoprivrede.

Povrće namijenjeno komercijalnom zamrzavanju također se bere na vrhuncu zrelosti, ali za razliku od voća, blanšira se prije zamrzavanja, što uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, tamnjenje i gubitak okusa. Ipak, blanširanjem možete izgubiti i do 50% vitamina C, koji je osjetljiv na toplinu. U globalu, istraživanja su pokazala da smrznuto voće i povrće može imati jednako vitamina, a ponekad čak i više, od svježeg.

Ako berete povrće na vrhuncu zrelosti, ono ima najveće obilje hranjivih tvari, vitamina i minerala – a to može biti između 10% i 50% više od nečega što se komercijalno bere kao svježe, rekao je Lester.

Ističe i kako je zamrznuti proizvod bogatiji hranjivim tvarima od nečega što je vjerojatno ubrano, ohlađeno, zatim stavljeno u kamion do tri dana, pohranjeno u skladište, i svw to prije nego stignete u trgovinu gdje stoji po nekoliko dana. Problem je, napominje, što se na taj način gube hranjive tvari u svježim proizvodima kao rezultat izlaganja kisiku tijekom transporta i skladištenja bez zamrzavanja.

Osim očuvanja vitamina, zamrzavanje je najbolji način za očuvanje korisnih biljnih spojeva koji pomažu u zaštiti od bolesti, dodala je Mary Ann Lila, ravnateljica Instituta Plants for Human Health pri Sveučilištu North Carolina State.

Što se tiče najboljih nutritivnih izbora, prednost bi trebalo imati voće i povrće na tržnicama. Naravno pod uvjetom da je ubrano dan prije prodaje. Tada bi ono bilo bolje od smrznutog, ali samo ako se pojede u roku od jednog dana.

Upute za zamrznutu hranu

  1. Za najbolju hranjivu vrijednost odaberite smrznuto povrće bez umaka, dodane soli ili voće bez dodanog šećera.
  2. Pogledajte vrećicu i opipajte sadržaj. Smrznuto voće i povrće treba biti čvrsto, a ne mekano, kašasto ili otopljeno. Trebate osjetiti pojedinačne smrznute komade, a ne čvrsti blok, jer to znači da se sadržaj otopio i ponovno zamrznuo.
  3. Držite vrata zamrzivača zatvorena. Svaki put kad otvorite zamrzivač, odmrzavate proizvode jer su izloženi zraku sobne temperature. To može rezultirati gubitkom zdravih fitoaktivnih spojeva.
  4. Čuvajte voće i povrće u stražnjem dijelu zamrzivača kako se ne bi djelomično otopili kada otvorite vrata.
  5. Nemojte pregrijavati smrznute proizvode. Odmrzavanje voća na sobnoj temperaturi površini ili u mikrovalnoj pećnici na minimalno vrijeme najbolji je način da se zadrže fitoaktivni spojevi. Lagano kuhanje na pari ili u mikrovalnoj najbolji je način za očuvanje hranjivih tvari u povrću.
  6. Iscijedite limun na smrznuto povrća nakon odmrzavanja. Vitamin C iz limuna može pomoći nadoknaditi izgubljeni vitamin C tijekom blanširanja. Također će povrće učiniti svjetlijim i svježijim

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *