Menu Close

Sedam savjeta za ublažavanje simptoma peludne alergije bez lijekova

Što manje peluda dospije do vaših očiju i nosa, logično, tim bolje. Ovo su načini kojima si lako možete život učiniti podnošljivijim u mjesecima visoke koncentracije peluda

Mnogi koji se muče s alergijama odlučuju se za antihistaminike, sprejeve za nos ili tablete kako bi ublažili simptome, ali postoji puno više načina za ublažavanje iritacije. Neki od njih uključuju korištenje svakodnevnih predmeta, a ne lijekova, piše Mirror.

Alergije na pelud rasplamsaju se u proljeće, ali i ljeti je koncentracija peluda visoka, što može biti izuzetno frustrirajuće. Svrbež, suzne oči, kontinuirano kihanje, začepljen i cureći nos definitivno mogu pokvariti dan. I mjesece, nažalost.

Oko 25 posto Europljana ima neku vrstu alergije, a stručnjaci očekuju se da će se ta brojka povećati na 50 posto u sljedećih 10 godina. S obzirom na to da sezona peludne groznice traje do početka listopada, naveli smo sedam trikova za kojima si možete olakšati život:

1. Vazelin

Čudesni proizvod koji se može koristiti za suhe usne, smanjenje podočnjaka ili ispucalu kožu, može koristiti i alergičarma, prenosi The Independent. Vazelin može djelovati kao barijera koja pomaže uhvatiti pelud i druge alergene prije nego što dospiju u nosnice. Zaštitite se nanošenjem tankog sloja na nosnice.

2. Maske za lice

Nošenje maske za lice može djelovati kao zaštitna barijera za pelud i smanjiti količinu koja se može udahnuti. Istraživanja su pokazala da bi također mogla smanjiti simptome alergijskog rinitisa povećanjem vlažnosti zraka koji se udiše tijekom nošenja.

3. Telefonske aplikacije

Ova jednostavna metoda može djelovati spasonosno, pogotovo ako ne morate nužno izaći iz kuće. Odaberite period dana s minimalnom količinom peludi. Za My Pollen Forecast kažu da je jedna od najboljih aplikacija za bilježenje broja peludi. Nudi petodnevnu prognozu kao i mapu peludi uživo i značajku dnevnika za prijavu simptoma.

4. Vrećice čaja

Možete izvući maksimum iz svog jutarnjeg rituala ako ponovno upotrijebite vrećicu čaja i ostavite je u hladnjaku preko noći. Vrećica čaja može djelovati kao hladan oblog i pomoći u ublažavanju iritacije i smanjenju oteklina oko očiju. Alternativno, možete koristiti kriške krastavca.

5. Držite prozore zatvorene

Izbjegavajte otvaranje prozora u vrijeme najveće količine peludi što uključuje i noć.

6. Istuširajte se

Pokušajte se istuširati hladnom vodom nakon što dođete iz vana i presvucite se kako biste lakše isprali pelud. Stručnjaci su pozvali ljude da izbjegavaju tuširanje vrućom vodom jer to može dodatno pogoršati simptome peludne groznice.

7. Široke sunčane naočale

Ovaj modni dodatak može pomoći u zaštiti očiju od alergena i čestica zagađivača. Važno je da štite oči i sastrane.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *