Menu Close

SAZNAJTE KAKO NAJLAKŠE PROMIJENITI NAVIKE: Položaj u kojem spavate može utjecati na vaše zdravlje

Neka stanja poput trudnoće, bolova ili apneje mogu vas natjerati da promijenite položaj u kojem spavate.

Svako ima najdražu poziciju za spavanje, no nisu sve jednako dobre za naša leđa i općenito zdravlje. Budite li se ukočeni, umorni i neispavani nakon prospavane noći, možda je baš u tome problem. Doktor Chris Winter, neurolog i certificirani stručnjak za spavanje objašnjava da se konstitucija tijela s godinama mijenja, a s njom i idealni položaji za spavanje.

“Naša se tijela mijenjaju kako starimo, ali većina ostaje u položaju spavanja dugi niz godina. Oni koji se suočavaju s stanjima kao što su apneja za vrijeme spavanja, začepljenost nosa, ozljede mišića ili trudnoća, možda će morati eksperimentirati s drugačijim položajem spavanja kako bi imali najviše zdravstvenih koristi”, kaže dr. Winter, prenosi Ordinacija.hr.

Najbolji položaji za određena stanja:

Spavanje na boku
Idealno je za probleme s leđima ili vratom, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) te apneju. Osobe koje hrču također mogu imati koristi od okretanja na bok jer su dišni putevi tada prohodniji. Prema nekim istraživanjima spavanje na lijevom boku poboljšava cirkulaciju, pa se taj položaj savjetuje trudnicama. Spavanje na desnom boku može pogoršati simptome žgaravice ili GERB-a pa se također savjetuje okretanje na lijevi bok.

Spavanje na leđima
Oslobađa točke pritiska i posebno je preporučljivo ako patite od bolova u ramenima, kukovima ili koljenima. No, ovaj položaj može pogoršati bolove u leđima.

Spavanje na trbuhu
Smanjuje probleme s apnejom jer je vjerojatnije da će dišni putovi ostati otvoreni. Položaj ležanja na trbuhu s rukama iznad jastuka, najbolji je kod probavnih smetnji i žgaravice, no može otežati poravnanje kralježnice i prouzročiti bolove u vratu.

Fetus položaj
Stručnjaci ga smatraju najgorim jer je tijelo cijelu noć u grču. Smatraju da njime signaliziramo našem živčanom sustavu da nismo sigurni jer je to obrambeni položaj.

Kako promijeniti položaj
“Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći da promijenite svoj uobičajen način spavanja. Možete pokušati staviti jastuk između koljena kad legnete bočno, što će spriječiti da se vratite na leđa. Jastuk će pomoći i da se kralježnica izravna, smanjit će stres na bokovima i u donjem djelu leđa. Ako želite naučiti spavati na boku možete koristiti teniske loptice. Trening bočnog spavanja izvodi se lijepljenjem teniske loptice na leđa (na pidžamu) tako da se ne možete zbog neudobnosti okrenuti natrag na leđa. S vremenom vam to prijeđe u naviku”, savjetuje dr. Winter.

Za spavanje na trbuhu možete pokušati staviti mali jastuk ispod bokova kako bi poravnali kralježnicu i da bi vam bilo udobnije.

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *