Menu Close

Sauna je melem za ljudsko zdravlje, kako tjelesno tako i mentalno

Bilo da se radi o opuštanju i smanjenju stresa, poboljšanoj cirkulaciji ili detoksikaciji, saune su stoljećima sastavni dio holističkog blagostanja.

Saune su stoljećima dio ljudske kulture, a potječu iz finske, švedske i drugih nordijskih tradicija. Dokazano je da uključivanje redovitih odlazaka u saunu u nečiju rutinu može dovesti do poboljšanja zdravlja i bolje kvalitete života. Međutim, važno je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego započnete s prakticiranjem saunanja, osobito ako imate zdravstvenih problema.

Koje vrste sauna postoje i kakav doživljaj nude? – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

12 super benefita saune

Poboljšana cirkulacija
Saune potiču bolju cirkulaciju krvi širenjem krvnih žila, povećavajući protok krvi na površini kože. Ova poboljšana cirkulacija može pomoći u ublažavanju stanja poput visokog krvnog tlaka i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Opuštanje i smanjenje stresa
Toplina i para u saunama dovode do opuštanja potičući oslobađanje endorfina, prirodnih kemikalija u našem tijelu koje nam daju dobar osjećaj. Saune nude mirno okruženje u kojem se pojedinci mogu opustiti i smanjiti razinu stresa.

Detoksikacija
Saune pomažu u procesu detoksikacije potičući znojenje, što pomaže u uklanjanju toksina i nečistoća iz tijela. Znojenje je prirodan način uklanjanja teških metala i drugih štetnih tvari.

Poboljšano zdravlje kože
Redovita sauna može dovesti do poboljšanog tonusa i teksture kože. Znojenje pomaže očistiti pore, ukloniti mrtve stanice kože i pospješiti zdrav, blistav ten.

Kontrola težine
Iako saune ne zamjenjuju tjelovježbu, one mogu doprinijeti kontroli tjelesne težine sagorijevanjem kalorija i poticanjem mršavljenja. Toplina ubrzava metabolizam i potrošnju energije.

Ublažavanje boli
Toplina u sauni može ublažiti bolove u mišićima i zglobovima opuštanjem napetih mišića, smanjenjem upale i povećanjem protoka krvi. Često se koristi za ublažavanje stanja kao što su artritis i fibromialgija.

Podrška imunološkom sustavu
Česti odlasci u saunu mogu poboljšati imunološki odgovor tijela. Povećana tjelesna temperatura oponaša stanje slično groznici, što može stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica, jačajući imunološki sustav.

Prednosti za disanje
Udisanje pare u saunama može pomoći u čišćenju dišnih puteva, što ga čini korisnim za osobe s respiratornim stanjima poput astme i bronhitisa. Također može smanjiti simptome prehlade i alergija.

Poboljšan san
Saune mogu poboljšati san opuštajući tijelo i smanjujući napetost. Redovito korištenje saune može pomoći pojedincima da postignu dublji i mirniji san.

Mentalna jasnoća
Opuštanje i smanjenje stresa koji pruža sauna mogu poboljšati mentalnu jasnoću, fokus i kognitivnu funkciju. Mnogi ljudi saunu smatraju dragocjenim mentalnim odmorom.

Društvena interakcija
U saunama se često uživa u zajedničkom okruženju, promičući društvenu interakciju i razvoj osjećaja zajedništva. To može doprinijeti mentalnom blagostanju i osjećaju pripadnosti.

Dugovječnost
Neka istraživanja sugeriraju da bi redovito korištenje saune moglo biti povezano s duljim životnim vijekom. Kardiovaskularne dobrobiti, smanjenje stresa i učinci detoksikacije mogu pridonijeti zdravijem i duljem životu.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *