Menu Close

Šalica čaja dnevno držat će dijabetes podalje od vas – posebice jedna određena vrsta

Samo jedna šalica na dan pomoći će vašem organizmu da bolje kontrolira razinu šećera u krvi

Istraživanja pokazuje kako je ritual ispijanja čaja ne samo umirujuć, već i dobar za vaše zdravlje. Smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 28 posto. Stručnjaci vjeruju da čaj ima snažne antioksidativne i protuupalne učinke koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin, piše Daily mail.

Učinci su bili posebno jaki kod crnog čaja, drevnog čaja koji uključuje mikrobnu fermentaciju u procesu proizvodnje.

Istraživači sa Sveučilišta Adelaide u Australiji i Sveučilišta Southeast u Kini proučavali su dnevne navike ispijanja čaja 1923 odrasle osobe iz Kine. Sudionici su uključivali i osobe koje ne piju čaj redovito te one s poviješću pijenja samo jedne vrste čaja.

Pitali su ih o učestalosti pijenja čaja – u rasponu od nikad, povremeno do često i svaki dan te o vrsti, poput zelenog, crnog, tamnog ili nekog drugog čaja. Rezultate su analizirali u odnosu na rezultate testova količine šećera u urinu, inzulinske rezistencije i glikemijskog statusa.

Čaj pomaže izlučiti glukozu

Svakodnevno pijenje čaja povezano je s povećanjem izlučivanja glukoze mokraćom i smanjenjem inzulinske rezistencije, što ukazuje na manje šanse za preddijabetes i razvoj dijabetesa tipa 2.

Osobe s dijabetesom često pate od bubrežne reapsorpcije glukoze, što znači da njihovi bubrezi preuzimaju više glukoze, sprječavajući njezino izlučivanje urinom i pridonoseći višim razinama šećera u krvi.

Predstavljajući svoje rezultate Europskom udruženju za proučavanje dijabetesa (EASD), u njemačkom Hamburgu, istraživači su otkrili da oni koji povemeno uživaju u šalici čaja imaju 15 posto manji rizik od predijabetesa i 28 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s onima koji nikad ne konzumiraju ovaj napitak.

Crni čaj je pobjednik

Ove dobrobiti bile su najizraženije među onima koji svakodnevno piju crni čaj.

Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane inzulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi, rekao je profesor Tongzhi Wu sa Sveučilišta u Adelaideu i glavni autor studije.

Oni koji su pili crni čaj imali su 53 posto manji rizik od predijabetesa i 47 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir utvrđenih čimbenika rizika uključujući indeks tjelesne mase (BMI), prosječni arterijski krvni tlak, glukozu u plazmi natašte, kolesterol, unos alkohola, status pušača, obiteljsku povijest dijabetesa i redovitu tjelovježbu.

Istraživači su naglasili da su nalazi dobiveni promatranjem, tako da ne mogu dokazati uzročnu vezu, ali se nadaju da će to uspeti daljnjim istraživanjima.

Naša otkrića upućuju na to da svakodnevno ispijanje tamnog čaja ima potencijal smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i progresiju kroz bolju kontrolu šećera u krvi, rekao je profesor Zilin Sun sa Sveučilišta Southeast .

Dodao je da kada se pogledaju svi različiti biomarkeri povezani s uobičajenim pijenjem tamnog čaja, to može biti jednostavan korak koji ljudi mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *