Menu Close

S ovom terapijom smanjite stres i bol, a podignite raspoloženje

Bilo da se radi o smanjenju stresa, poboljšanju emocionalnog blagostanja, poboljšanju društvenih interakcija ili pomoći u fizičkoj i kognitivnoj rehabilitaciji, pet terapija je vrijedan i svestran oblik pomoći.

Terapija kućnim ljubimcima, također poznata kao terapija uz pomoć životinja (AAT) ili terapija uz pomoć kućnih ljubimaca, terapijski je pristup koji uključuje interakciju između dresiranih životinja i pojedinaca koji se suočavaju s fizičkim, emocionalnim ili psihološkim izazovima. Ovaj oblik terapije posljednjih je godina postao popularan zbog brojnih dobrobiti za ljude svih dobnih skupina.

Terapija kućnim ljubimcima obično uključuje korištenje životinja kao što su psi, mačke, konji, zečevi, ptice, pa čak i dupini, ovisno o okruženju i specifičnim potrebama sudionika. Te su životinje posebno obučene za rad s terapeutima ili voditeljima u raznim zdravstvenim, obrazovnim ili rekreacijskim okruženjima.

Prednosti terapije kućnim ljubimcima su brojne.

Emocionalno i psihološko blagostanje

Smanjenje stresa
Interakcija sa životinjama može smanjiti razinu stresa i smanjiti proizvodnju hormona stresa poput kortizola. Čin maženja životinje može potaknuti oslobađanje oksitocina, hormona povezanog s povezivanjem i opuštanjem.

Poboljšanje raspoloženja
Terapija kućnim ljubimcima može poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome depresije i tjeskobe. Prisutnost prijateljski raspoložene životinje može pružiti utjehu i osjećaj druženja.

Povećano samopoštovanje
Uspješne interakcije sa životinjama mogu poboljšati samopoštovanje, posebno kod pojedinaca koji se bore sa samopouzdanjem.

Društvena interakcija

Poboljšana komunikacija
Za pojedince s poteškoćama u komunikaciji, kao što su oni iz autističnog spektra ili s poremećajima govora, interakcija sa životinjama može pružiti okruženje bez osuđivanja i podršku za vježbanje komunikacijskih vještina.

Poboljšana socijalizacija
Sesije terapije kućnim ljubimcima često potiču grupne interakcije, potiču društvene veze među sudionicima i smanjuju osjećaj izolacije.

Dobrobiti za fizičko zdravlje

Smanjenje boli
Maženje ili igranje sa životinjama može odvratiti pažnju od fizičke boli i nelagode, što ga čini vrijednim dodatkom strategijama upravljanja boli u zdravstvenim ustanovama.

Niži krvni tlak
Pokazalo se da redovite terapije kućnim ljubimcima snižavaju krvni tlak, što može biti korisno za osobe s hipertenzijom i bolestima povezanim sa srcem.

Poboljšane motoričke vještine
Uključivanje u aktivnosti poput njegovanja, hodanja ili igranja sa životinjama može poboljšati fine i grube motoričke sposobnosti, što ga čini posebno vrijednim za pojedince u programima fizičke rehabilitacije.

Kognitivne prednosti

Poboljšani fokus i pozornost
Interakcija sa životinjama može pomoći u poboljšanju koncentracije i raspona pozornosti, što može biti osobito korisno za osobe s ADHD-om ili drugim poremećajima povezanima s pažnjom.

Pamćenje i rješavanje problema
Terapija kućnim ljubimcima može potaknuti kognitivne procese, poput pamćenja i rješavanja problema, kroz aktivnosti poput treniranja i brige za životinje.

Smanjena anksioznost u kliničkim uvjetima

Bolnička i klinička okruženja
Terapija kućnim ljubimcima sve se više koristi u zdravstvenim ustanovama za smanjenje tjeskobe kod pacijenata, osobito u pedijatrijskim odjelima i ustanovama za mentalno zdravlje. Može stvoriti ugodnije i manje zastrašujuće okruženje.

Poboljšana motivacija

Poticanje na terapiju
Neki pojedinci mogu biti više motivirani za sudjelovanje u terapiji ili rehabilitacijskim sesijama kada znaju da će imati priliku komunicirati sa životinjama.

Pozitivan učinak na PTSP i oporavak od traume

Upravljanje PTSP-om
Za pojedince koji se bore s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), terapija kućnim ljubimcima može pomoći u smanjenju simptoma i pružiti emocionalnu podršku tijekom procesa oporavka.

Ukupna kvaliteta života

Sreća i ispunjenje
Za mnoge ljude, radost i sreća koji proizlaze iz interakcije sa životinjama prevode se u poboljšanu opću kvalitetu života.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *