Menu Close

RIJEČ STRUČNJAKA: Smijemo li višekratno koristiti plastične boce i šta je s kutijama od sladoleda…

Objasnio je da te oznake predstavljaju vrstu materijala u cilju da bi se taj materijal mogao što bolje razvrstati.

Je li plastična ambalaža štetna, smijemo li višekratno koristiti plastične boce, šta je s kontaktima plastične ambalaže s vodom i hranom, smije li se koristiti kutija od sladoleda u svrhu zamrzavanja hrane.

O ovoj temi za HRT govorio je dr.sc. Nino Dimitrov, voditelj Odsjeka za materijale i predmete u kontaktu s hranom s Hrvatskog zavod za javno zdravstvo.

Kutije od sladoleda

Na pitanje je li staklena boca sigurna, Dimitrov je rekao da svaki materijal bilo to plastika ili staklo imaju prednosti i nedostatke.

-Ako govorimo o staklenoj ambalaži, neke od tih staklenih površina se tretiraju, presvlače i tako dalje i tu su mogućnosti migracije olova, dakle teških metala, rekao je.

Na pitanje smijemo li koristiti kutiju od sladoleda za zamrzivanje hrane, Dimitrov je rekao da nije štetno ako se kutija koristi te da se ništa loše neće dogoditi.

Na pitanje je li štetno koristiti višekratno jednu bocu, Dimitrov odgovara da je svakako važno slijediti upute proizvođača.

-Ispitivanja koja se provode i kod nas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uključuju zdravstvenu ispravnost, znači uključuje mogućnost višekratne upotrebe takve ambalaže i potrošači trebaju znati da se takva ambalaža ispituje u strožim uvjetima od onih koji su u stvarnoj primjeni, objasnio je Dimitrov.

Dodaje da ako je propisano da se ambalaža čuva u tamnom i hladnom prostoru, toga se kaže, treba pridržavati.

Dimitrov kaže da ako se plastika upotrebljava na pravi način, da je ona sigurna.

Komentirao je oznake na ambalažama. Objasnio je da te oznake predstavljaju vrstu materijala u cilju da bi se taj materijal mogao što bolje razvrstati.

(SlobodnaB)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *