Menu Close

RECEPT ZA DUGOVJEČNOST: Uz ovakav način ishrane nije teško doživjeti stotu

Plavim zonama je zajednička ishrana koja je pretežno ili isključivo bazirana na biljkama, s naglaskom na konzumaciju pasulja kao glavnog izvora proteina

Različiti faktori utiču na životni vijek čovjeka, a zdrava ishrana je svakako jedan od njih.

Takozvane “plave zone” su dijelovi svijeta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. U njima je najveća koncentracija 100-godišnjaka. Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Ishranu stanovnika tih dijelova svijeta odlikuje visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki.

Ova hrana, bogata nutritivnim vrednostima, povezana je s manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju što duži životni vijek čovjeka, poput bolesti srca ili moždanog udara.

Plavim zonama je zajednička ishrana koja je pretežno ili isključivo bazirana na biljkama, s naglaskom na konzumaciju pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije potvrdile su da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kojoj dobi koristan.

Naime, biljna ishrana je puna nutritivnih vrijednosti, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala, a zajedno djeluju na smanjenje rizika od hroničnih stanja. Samim tim se pospešuje rad digestivnog trakta, ali i drastično se smanjuju upalni procesi organizma.

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivna dejstva biljne ishrane. Istraživački tim otkrio je da prelazak na biljnu ishranu od 20. godine može da produži životni vijek za 10.7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca.

Pokazalo se da se najkvalitetnijim režimom ishrane smatra konzumiranjem više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova.

(SlobodnaBosna)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *