Menu Close

PRVA POMOĆ: Evo šta trebate hitno učiniti u slučaju ozbiljnih reakcija na ubode insekata; Većina smiptoma…

… razvija se 5 do 30 minuta nakon kontakta s alergenom, dakle nakon uboda pčele, konzumacije hrane i slično.

Ubodi pčela, osa, stršljena, škorpiona i vatrenih mrava mogu izazvati ozbiljnu, po život opasnu alergijsku reakciju – anafilaksiju.

Znate li kako u tom slučaju trebate postupiti?

Većina ugriza i uboda insekata je blaga i može se liječiti kod kuće. Mogu uzrokovati svrbež, oticanje i peckanje koji nestaju za dan ili dva. No neki ugrizi ili ubodi mogu prenijeti bakterije, viruse ili parazite koji uzrokuju bolesti.

Također, ubodi pčela, osa, stršljena, škorpiona i vatrenih mrava mogu izazvati ozbiljnu, po život opasnu alergijsku reakciju – anafilaksiju. S klinike Mayo stižu savjeti kako pristupiti liječenju uboda ili ugriza insekata.

Kada potražiti hitnu pomoć?

Anafilaksija je vrsta ozbiljne alergijske reakcije koja može biti opasna po život stoga je važno reagirati hitno. Odmah nazovite Hitnu pomoć ako nekoga ugrize škorpion (posebno dijete) ili ako netko ima ozbiljnu reakciju koja upućuje na anafilaksiju, čak i ako se radi o samo jednom ili dva simptoma:

Poteškoće s disanjem

Oticanje usana, lica, kapaka ili grla

Vrtoglavica, nesvjestica ili nesvjestica

Slab i ubrzan puls

Osip

Mučnina, povraćanje ili proljev

Dok čekate liječničku pomoć, poduzmite sljedeće:

Pitajte nosi li ozlijeđena osoba autoinjektor epinefrina (npr. EpiPen). Pitajte trebate li pomoći u ubrizgavanju lijeka. To se obično radi pritiskom autoinjektora na bedro i držanjem na mjestu nekoliko sekundi.

Olabavite usku odjeću i pokrijte osobu dekom.

Ne nudite ništa za piće.

Ako je potrebno, postavite osobu u položaj kako biste spriječili gušenje povraćenim sadržajem.

Što uzrokuje anafilaktički šok?

Najčešći uzrok anafilaktičkog šoka su reakcije nastale kao alergije na hranu. Ovakav nagli i drastičan odgovor tijela većinom uzrokuju namirnice poput kikirikija, školjaka, soje, kravljeg mlijeka i jaja, te su oni upravo najčešći uzroci većine slučajeva anafilaksije.

Naravno, anafilaksija može biti uzrokovana i ostalim alergenima od kojih su najčešći lijekovi, primjerice antibiotici i protuupalni lijekovi, kao i lateks koji se nalazi u rukavicama i na ljepljivim trakama.

Otrov koji prilikom uboda u tijelo unose pčele ili ose također može izazvati naglu alergijsku reakciju, pogotovo ako je osoba ubodena u osjetljivo područje poput vrata. Brza reakcija je ključna kada je u pitanju anafilaktički šok.

Koliko se brzo pojavljuju simptomi anafilaktičkog šoka?

Većina simptoma razvija se 5 do 30 minuta nakon kontakta s alergenom, dakle nakon uboda pčele, konzumacije hrane i slično. Ipak, postoje iznimke kod kojih se simptomi pojavljuju više od sat vremena nakon kontakta, no ovo je mnogo rjeđe.

Kako liječiti blage reakcije na ugriz ili ubod insekta?

Premjestite se na sigurno područje kako biste izbjegli nove ugrize ili ubode.

Uklonite sve žaoke.

Nježno operite područje sapunom i vodom.

Prislonite krpu navlaženu hladnom vodom ili napunjenu ledom na mjesto ugriza ili uboda 10 do 20 minuta. To pomaže smanjiti bol i oteklinu.

Ako je ozljeda na ruci ili nozi, podignite je.

Nanesite na zahvaćeno područje kalamin losion, pastu od sode bikarbone ili kremu s 0,5% ili 1% hidrokortizona. Činite to nekoliko puta dnevno dok simptomi ne nestanu.

Uzmite oralno lijek protiv svrbeža (antihistaminik) na usta kako biste smanjili svrbež.

Po potrebi uzmite lijek protiv bolova koji se izdaje bez recepta.

Potražite liječničku pomoć ako se oteklina pogorša, mjesto pokazuje znakove infekcije ili se ne osjećate dobro.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *