Menu Close

Probleme uzrokovane hormonima izliječite – hranom

Na više od 300 stranica, nutricionistica s doktoratom Cambridgea dr. Marilyn Glenville, objašnjava kako je pravilna prehrana temelj liječenja gotovo svih ženskih hormonskih problema, a smanjuje rizik i od ostalih bolesti

Hrana je poput goriva koje tijelo rabi. Bitna je za rad organa i pomaže im pri odašiljanju živčanih impulsa, pojačavanju krvotoka, stvaranju novog života i brojnim drugim njihovim funkcijama. Mozak, srce, pluća, koža, jajnici i drugi dijelovi tijela trebaju stotine nužnih minerala i vitamina kako bi radili najbolje što mogu. Što su ti sastojci kvalitetniji, to će vam i organi u tijelu biti kvalitetniji”, navodi vodeća britanska nutricionistica za žene dr. Marilyn Glenville u svojoj knjizi “Prirodno zdravlje žena”, objavljenoj u izdanju Školske knjige.

Riječ je o potpunom vodiču za žene svih dobi u kojem se jasno i razumljivo pokazuje kako svatko prehranom i prirodnim tretmanima može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje.

Otkrila sam da je pravilna prehrana temelj liječenja gotovo svih ženskih hormonskih problema, među kojima su i promjene raspoloženja, problemi s tjelesnom težinom ili mjesečnicom te neplodnost. Usto, pravilna prehrana smanjuje mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti, osteoporoze i artritisa, od kojih često obolijevaju žene u menopauzi. Čak i kad nemate zdravstvenih problema, zdrava je prehrana nužna za sve žene koje se brinu o svom zdravlju. Zahvaljujući pravilnoj prehrani, žene se osjećaju dobro i izgledaju lijepo, a utjecaji nezdrave prehrane vrlo su brzo vidljivi na koži i kosi, piše dr. Glenville, usredotočujući se u svakom poglavlju na specifične bolesti i stanja koja pogađaju žene.

Na više od tri stotine stranica ova nutricionistica s doktoratom s Cambridgea opisuje simptome bolesti, objašnjava njihov tijek, njihove uzroke te načine na koje se mogu prebroditi. Detaljno prikazuje metode liječenja koje primjenjuje službena medicina, ali daje i savjete za samopomoć primjenom metoda prirodne medicine: uzimanjem biljnih pripravaka, aromaterapijom, homeopatijom, masažom i prehranom.

Autorica često naglašava koliko je važno da žene same izaberu pristup liječenju koji smatraju najboljim za sebe, bez obzira na to je li riječ o pristupu službene ili prirodne medicine ili njihovoj kombinaciji. “Prirodno zdravlje žena” daje odgovore na pitanja koja sebi postavlja svaka žena – što se sve događa u njezinu tijelu, što može učiniti kako bi poboljšala svoje zdravlje i kako se najbolje može zaštititi od bolesti. Knjiga, koju je s engleskog prevela Ana Babić, sadržava provjerene praktične savjete i trebala bi vam, među ostalim, pomoći da shvatite utjecaj prehrane, načina života i prirodnih metoda na zdravlje, formu i vitalnost.

Iz knjige “Prirodno zdravlje žena” donosimo autoričinu dijetu za uspostavljanje prirodne hormonske ravnoteže, koja je ključ svih hormonskih tegoba

Dijeta za uravnoteženje hormona

1. Jedite bar pet obroka voća i povrća na dan, ponajprije povrća. Jedite više kupusnjača, primjerice brokulu, prokulice, kupus i cvjetaču jer sadrže mnogo indol-3-karbinola, koji tijelo sprečavaju da apsorbira toksične oblike estrogena.

2. Unosite bar tri obroka fitoestrogena na dan. Odaberite mahunarke – soju, slanutak, leću i slične namirnice, a ne zaboravite ni laneno sjeme. Fitoestrogeni smanjuju količinu toksičnih estrogena u tijelu te potiču jetru na stvaranje globulina, koji veže spolne hormone i regulira količinu estrogena i testosterona u krvi.

3. Jedite cjelovite žitarice. Nemojte jesti bijelu, nego smeđu rižu, ne bijeli nego integralni kruh te jedite zob, raž i slične cjelovite žitarice.

4. Povećajte unos vlakana. Vlakna u cjelovitim žitaricama, voću i povrću sprečavaju apsorpciju estrogenih kemikalija u tijelu (primjerice, iz plastike i pesticida) te potiču brzo izlučivanje toksina i iskorištenih hormona iz crijeva.

5. Jedite zdrave masnoće. Svaki dan pojedite obrok hrane bogate uljima, na primjer, masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke i hladno prešana biljna ulja. Takva hrana pomaže uravnotežiti hormone potičući stanice na učinkovitije reakcije na hormonske podražaje.

6. Smanjite konzumaciju nezdravih masnoća, odnosno zasićenih masnih kiselina koje nalazimo u hrani životinjskog podrijetla (primjerice crvenom mesu, mliječnim proizvodima i slično) jer takve masne kiseline vjerojatno sadržavaju ksenoestrogene, koji smanjuju tjelesnu sposobnost apsorpcije esencijalnih masnih kiselina (zdravih masnoća). Hrana bogata takvim masnim kiselinama potiče tijelo na stvaranje nezdravih prostaglandina, tvari sličnih hormonima koji uzrokuju neravnotežu.

7. Izbjegavajte šećer koliko god je moguće. Zbog šećera ćete dobiti na težini (povećati tjelesnu masu), a masne stanice proizvode estrogen i tako uzrokuju zasićenost sustava estrogenom.

8. Pijte mnogo zdravih tekućina (od šest do osam čaša na dan) kako biste iskorištene hormone mogli izlučiti iz tijela. Pijte mineralnu ili filtriranu vodu jer klor i flour iz vodovodne vode blokiraju receptore za vezanje joda u štitnjači i tako uzrokuju hormonsku neravnotežu.

9. Izbacite nezdrave tekućine. Smanjite unos kofeina i alkohola. Alkohol otežava rad jetre i tijelo teže izbacuje iskorištene toksične hormone koji cirkuliraju.

10. Kupujte organsku hranu dok god to možete financijski podnijeti. Tako ćete biti manje izloženi štetnim ksenoestrogenim i drugim toksinima.

11. Čitajte etikete na proizvodima i pokušavajte izbjegavati hranu koja sadržava konzervanse, aditive i umjetna sladila. Želite li održavati hormonsku ravnotežu, morate se hraniti što je moguće prirodnije.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *