Menu Close

PORAZNA STATISTIKA: Doktori propisuju više lijekova za smirenje nego što susjedi imaju stanovnika…

Jučer je bio Svjetski dan svjesnosti o benzodiazepinima, odnosno grupe lijekova koji se koriste u liječenju anksioznosti, nesanice i sličnih stanja povezanih sa nervnom napetošću.

Tablete su svakodnevica brojnih građana, a potrošnja lijekova za smirenje i protiv tjeskobe je dvostruko veća nego u razvijenijim europskim državama.

Lijekovi protiv anksioznosti, nesanice i sličnih stanja u Hrvatskoj su uvjerljivo najpropisivaniji lijekovi na recept u ambulantama obiteljske medicine, s čak 4,5 miliona izdanih recepata u 2022. godini. To je više tableta za smirenje nego što susjedi imaju stanovnika.

Jučer je bio Svjetski dan svjesnosti o benzodiazepinima, odnosno grupe lijekova koji se koriste u liječenju anksioznosti, nesanice i sličnih stanja povezanih sa nervnom napetošću. Benzodiazepini su skupina psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti i često se upotrebljavaju kako bi pomogli pacijentima da prevladaju bol i anksioznost i omoguće im lakši san. Ovaj dan posvećen je podizanju svijesti o opasnostima dugotrajne uporabe benzodiazepina, jednih od najčešće propisivanih lijekova u regionu.

U Hrvatskoj čak 84 osobe od njih 1000 svaki dan uzima jednu propisanu dnevnu dozu anksiolitika. Na neslavna prva tri mjesta su Srbija, Portugal i Belgija. Što se tiče antidepresiva koji se propisuju za kronična anksiozna stanja, stanje je ponešto bolje. Naime, 37 od 1000 ljudi u Hrvatskoj redovito uzima antidepresive. Tu je neslavni rekorder također Portugal, ali i Švedska te Island.

Na psihičko stanje nacija utjecala je i virusna pandemija, potresi te gubici poslova pa su mnogi olakšanje odlučili potražiti u lijekovima za smirenje.

Izvor: SlobodnaBosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *