Menu Close

Pomoću ovih trikova zaustavite pucanje noktiju

Ispucani nokti mogu biti frustrirajući, ali uz pravilnu njegu i pažnju možete održati zdrave, jake nokte.

Rješavanjem temeljnih uzroka i slijedeći ove savjete i trikove, bit ćete na dobrom putu da spriječite i liječite pucanje noktiju, osiguravajući da vaši nokti izgledaju dobro.

Zašto nokti pucaju

Nedostatak vlage
Jedan od primarnih razloga zašto pucanje noktiju je neadekvatna vlažnost. Kako bi ostali fleksibilni i otporni, i naši nokti trebaju hidrataciju. Često izlaganje vodi ili jakim kemikalijama bez odgovarajuće hidratacije može učiniti nokte lomljivima i sklonima pucanju.

Nutritivni nedostaci

Uravnotežena prehrana ključna je za zdrave nokte. Hranjive tvari poput biotina, kalcija i proteina igraju značajnu ulogu u čvrstoći noktiju. Nedostaci ovih nutrijenata mogu rezultirati slabim, lomljivim noktima koji će vjerojatnije pucati.

Pretjerana uporaba oštrih proizvoda za nokte
Pretjerana uporaba odstranjivača laka za nokte, proizvoda na bazi acetona ili često nadogradnja noktiju može oslabiti strukturni integritet noktiju. Kemikalije uklanjaju prirodna ulja i ostavljaju nokte ranjivima.

Ozljeda noktiju
Fizička trauma, kao što je udaranje noktiju ili njihovo korištenje kao alata, može uzrokovati pukotine ili pucanje. Trauma slabi strukturu nokta i može dovesti do lomljenja.

Starenje
Kako starimo, naši nokti prirodno postaju lomljiviji zbog smanjenja proizvodnje kolagena. To ih čini osjetljivijima na pukotine i cijepanja.

Savjeti i trikovi za liječenje ispucalih noktiju

Održavajte pravilnu hidrataciju
Redovito hidratizirajte nokte i zanoktice hranjivim uljem ili kremom za nokte. To pomaže u sprječavanju dehidracije i održava vaše nokte fleksibilnima.

Uravnotežena prehrana
Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata vitaminima, mineralima i proteinima koji potiču zdravlje noktiju. Hrana poput jaja, orašastih plodova, lisnatog povrća i mliječnih proizvoda može osigurati bitne hranjive tvari.

Izbjegavajte jake kemikalije
Ograničite upotrebu sredstava za uklanjanje laka za nokte s acetonom i drugim jakim kemikalijama. Odlučite se za proizvode bez acetona ili razmislite o povremenom odmoru noktiju od laka za nokte.

Nježna njega
Pažljivo rukujte noktima. Koristite mekanu turpiju za nokte u jednom smjeru za oblikovanje noktiju umjesto agresivnog turpijanja naprijed-natrag. Izbjegavajte koristiti nokte kao alat za otvaranje paketa ili struganje.

Zaštitni bazni slojevi
Prije nanošenja laka za nokte, upotrijebite ojačavajući ili zaštitni bazni sloj. To vam može pomoći u zaštiti noktiju od kemikalija u laku za nokte i spriječiti pucanje.

Sredstva za jačanje noktiju
Uložite u proizvode za jačanje noktiju koji sadrže sastojke poput biotina, keratina ili kalcija. Oni vam mogu pomoći da s vremenom ojačate nokte.

Redovito podrezivanje
Održavajte nokte na primjerenoj duljini kako biste smanjili rizik od pucanja. Obrežite ih ravno poprijeko i isturpijajte sve grube rubove.

Izbjegavajte dugo namakanje
Dugotrajno izlaganje vodi može učiniti nokte mekima i sklonijima oštećenjima. Kada obavljate poslove koji uključuju vodu i deterdžent, nosite zaštitne rukavice.

Nadomjesci za nokte
Ako vašoj prehrani nedostaju bitni hranjivi sastojci za jačanje noktiju, razmislite o uzimanju nadomjestaka.

Profesionalna njega
Ako vaš problem s pucanjem noktiju potraje ili se pogorša, posavjetujte se s dermatologom ili stručnjakom za nokte radi temeljitog pregleda i osobnog savjeta.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *