Menu Close

Pokrenite se! Sjedenje vas može koštati ovih 10 problema

Sjedenje se ne može poništiti vježbanjem. Ako i vježbate 2 sata, a 10 sjedite, i dalje ćete biti u riziku od razvoja nekih bolesti. Dugotrajno sjedenje jednostavno nije dobro za organizam

Sjedilački način života nije zdrav, to je činjenica koju nam stalno ponavljaju. Ali znate li zašto je tome tako? Nažalost, niste samo u riziku od debljanja. Nekretanje nosi sa sobom niz raznih drugih zdravstvenih problema.

Učincima previše sjedenja teško se suprotstaviti vježbanjem. Čak i ako vježbate 7 sati tjedno, što je daleko više od preporučenih 2-3 sata, ne možete poništiti učinke sedmosatnog sjedenja. Nemojte se uopće dovesti u tu situaciju i odbaciti sav naporan rad u teretani ležeći na kauču ostatak dana. Nastavite se kretati!

1. Debljanje
Ovo ne treba posebno spominjati. Unesete li više kalorija nego što ih potrošite – debljat ćete se. Matematika je jednstavna, a sjedenje, nažalost, ne troši previše kalorija.

2. Šteti srcu
Znanstvenici su ovo prvi put primijetili u studiji koja je uspoređivala dvije naizgled slične skupine: vozače u javnom prijevozu, koji sjede većinu dana, i konduktere, koji su uglavnom na nogama. Iako su im prehrana i način života bili dosta slični, oni koji su sjedili imali su dvostruko veću vjerojatnost da obole od srčanih bolesti od onih koji su stajali.

Također, kraće ćete živjeti ako se zapustite i provodite svoje vrijeme sjedeći ili ležeći.

3. Demencija
Ako previše sjedite, vaš bi mozak mogao izgledati poput mozga osobe s demencijom. Sjedenje također povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola, koji svi igraju ulogu u ovom stanju. Kretanje tijekom dana može čak i više od tjelovježbe pomoći u smanjenju rizika od svih ovih zdravstvenih problema.

4. Dijabetes
Da, veća je vjerojatnost da ćete ga dobiti ako sjedite cijeli dan. I to ne samo zato što sagorijevate manje kalorija. Čini se da to čini stvarno sjedenje. Nije jasno zašto, ali liječnici misle da sjedenje može promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na inzulin, hormon koji pomaže u sagorijevanju šećera i ugljikohidrata za energiju, piše webmd.

5. Duboka venska tromboza
Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi, ugrušak koji se stvara u nozi, često zato što predugo sjedite bez pomicanja. Može biti ozbiljno ako se ugrušak oslobodi i zadrži u plućima. Možda ćete primijetiti oticanje i bol, ali neki ljudi nemaju simptome. Zato je dobra ideja prekinuti duga sjedenja. Može se pojaviti, primjerice, nakon duge vožnje u avionu.

6. Anksioznost
Moguće je da ste često sami, zarobljeni pred ekranom. Ako vam to ometa san, možete postati još tjeskobniji. Osim toga, previše vremena koje provodite sami može vas natjerati da se povučete od prijatelja i voljenih osoba, što je povezano sa socijalnom anksioznošću. Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti točan uzrok.

7. Loše je za leđa
Sjedeći položaj predstavlja veliki stres za leđne mišiće, vrat i kralježnicu. Još je gore ako ste pogrbljeni. Potražite ergonomsku stolicu odgovarajuće visine koja će poduprijeti vaša leđa na pravim mjestima. Ali upamtite: koliko god vam bilo udobno, vašim leđima neće odgovarati dugo sjedenje. Ustanite i pomaknite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste održali kralježnicu u pravilnoj liniji.

8. Varikozne vene
Predugo sjedite i krv vam se može nakupiti u nogama. To stvara dodatni pritisak u vašim venama. Mogle bi nateći, uvrnuti se ili izbočiti, što liječnici nazivaju proširenim venama. Također možete vidjeti paukove vene ili snopove polomljenih krvnih žila. Iako ovi problemi obično nisu ozbiljni, mogu boljeti.

9. Osteoporoza
Starije osobe koje nisu aktivne mogu imati veću vjerojatnost da će dobiti osteoporozu (oslabljene kosti). Iako umjerena tjelovježba to neće spriječiti, ne morate ići van i trčati maraton ili se baviti poljoprivredom kako biste ostali mobilni u svojim zlatnim godinama. Samo se nemojte sjediti na kauču satima.

10. Rak
Iako ga sjedenje ne uzrokuje, postoji veća vjerojatnost da ćete dobiti rak debelog crijeva, endometrija ili pluća. Što više sjedite, veći su izgledi. Starije žene imaju veći izgled za rak dojke. To se ne mijenja ako ste superaktivni. Bitno je koliko sjedite.

Zbog svega navedenog, ubacite više kretanja u vaš dan. Ustanite i rastegnite se svakih pola sata. Dodirnite nožne prste. Prošećite uredom. Koristite stepenice. Krenite pješke gdje god je to moguće. Sve te stvari mogu pomoći u zaustavljanju negativnih učinaka neprekinutog sjedenja i održati vas na putu prema dobrom zdravlju.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *