Menu Close

Poboljšavaju plodnost, zdravlje srca, razinu šećera u krvi i kvalitetu sna

Sjemenke bundeve vrlo su hranjive i bogate antioksidansima. Konzumirajte ih jer mogu pomoći u rješavanju nedostataka u prehrani te vas zaštititi od raznih zdravstvenih problema.

Sjemenke bundeve možda jesu male, ali su prepune vrijednih nutrijenata. Konzumiranje samo male količine može vam osigurati znatnu dozu zdravih masti, magnezija i cinka. Povezuju se s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, prostate i zaštitu od određenih vrsta raka, a njihov bogat sadržaj hranjivih tvari može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput poboljšane energije, raspoloženja i imunološke funkcije.

10 znanstveno dokazanih zdravstvenih dobrobiti sjemenka bundeve

Bogate su vrijednim nutrijentima
28 grama sjemenki bundeve bez ljuske ima otprilike 160 kalorija, koje uglavnom potječu od masti i proteina. Osim toga, porcija od 28 grama sadrži:

 • Ugljikohidrati: 3 g
 • Bjelančevine: 8,6 g
 • Masti: 14 g
 • Vlakna: 1,7 g
 • Mangan: 56% (PDU-preporučeni dnevni unos)
 • Bakar: 42% PDU
 • Magnezij: 40% PDU
 • Fosfor: 28% PDU
 • Cink: 20% PDU
 • Željezo: 14% PDU

Sjemenke bundeve također sadrže i neke antioksidanse, male količine kalija, riboflavina i folata.

Imaju visok udio antioksidansa
Sjemenke bundeve su bogate antioksidansima poput flavonoida i fenolnih kiselina. Također sadrže male količine vitamina E i karotenoida.

Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi vaše stanice od štetnih slobodnih radikala. Iz tog razloga, konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti.

Smanjuju rizik od određenih vrsta raka
Neka istraživanja sugeriraju da sjemenke bundeve mogu sadržavati biljne spojeve koji bi mogli pomoći u zaštiti od razvoja raka.

Jedna opservacijska studija pokazala je da je konzumacija sjemenki bundeve povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Nadalje, jedna je studija otkrila da ekstrakt sjemenki bundeve ima potencijal za usporavanje rasta i širenja stanica raka prostate.

Poboljšavaju zdravlje prostate i mjehura
Sjemenke bundeve mogu pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kojem se prostata povećava, što uzrokuje probleme s mokrenjem.

Istraživanja pokazuju i da uzimanje sjemenki bundeve ili njihovih proizvoda kao dodataka prehrani može pomoći u liječenju simptoma preaktivnog mjehura.

Imaju vrlo visok udio magnezija
Sjemenke bundeve jedan su od najboljih prirodnih izvora magnezija, minerala koji često nedostaje u prehrani mnogih zapadnjačkih populacija.

Magnezij je potreban za više od 600 kemijskih reakcija u vašem tijelu. Odgovarajuće razine magnezija također su važne za:

 • kontroliranje krvnog tlaka
 • smanjenje rizika od bolesti srca
 • formiranje i održavanje zdravih kostiju
 • reguliranje razine šećera u krvi

Utječu na zdravlje srca
Sjemenke bundeve dobar su izvor antioksidansa, magnezija, cinka i nezasićenih masti, a sve to može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Studije na ljudima i životinjama također su pokazale da bučino ulje može smanjiti krvni tlak i razinu kolesterola, dva važna čimbenika rizika za srčane bolesti.

Jedna studija na 35 žena u postmenopauzi otkrila je da dodaci bučinog ulja snižavaju dijastolički krvni tlak za 7% i povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola za 16%.

Druga istraživanja sugeriraju da sposobnost bundeve da poveća stvaranje dušikovog oksida u vašem tijelu može biti odgovorna za njezine pozitivne učinke na zdravlje srca.

Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, poboljšavajući protok krvi i smanjujući rizik od rasta plaka u vašim arterijama.

Mogu smanjiti razinu šećera u krvi
Jedna studija na zdravim odraslim osobama otkrila je da su oni koji su konzumirali obroke koji sadrže 65 grama sjemenki bundeve imali nižu razinu šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

Visok sadržaj magnezija u sjemenkama bundeve mogao bi biti odgovoran za njihov pozitivan učinak na dijabetes.

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su konzumirali najveću količinu magnezija imali 15% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su konzumirali najmanju količinu u razdoblju od 28 godina.

Sadrže visok udio vlakana
Sjemenke bundeve izvrstan su izvor dijetalnih vlakana. Oljuštene sjemenke sadrže 1,7 g vlakana u jednoj porciji od 28 grama.

Prehrana bogata vlaknima važna je za dobro zdravlje probavnog sustava.

Osim toga, prehrana bogata vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Mogu poboljšati kvalitetu sperme
Niske razine cinka povezane su sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti kod muškaraca.

Budući da su sjemenke bundeve bogat izvor cinka, mogu poboljšati kvalitetu sperme.

Sjemenke bundeve također su bogate antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti zdravoj razini testosterona i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Poboljšavaju san
Ako imate problema sa spavanjem, možda biste trebali pojesti malo sjemenki bundeve prije spavanja. Prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja može pomoći u poboljšanju sna.

Međutim, imajte na umu da biste trebali pojesti oko 170 grama sjemenki bundeve kako biste postigli potrebnu količinu triptofana.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *