Menu Close

Pazite na simptome ovog atipičnog srčanog udara koji zbunjuje i liječnike

Pazite na simptome ovog atipičnog srčanog udara koji zbunjuje i liječnike

Nije svaki srčani udar isti. Neki su podliji od drugih. MINOCA je infarkt miokarda bez opstrukcije koronarne arterije, a najčešće pogađa žene. Povezano stanje, nazvano INOCA (ishemija s nezačepljenim koronarnim arterijama), ima mnoge iste simptome, ali bez stvarnog srčanog udara.

Ova neobična vrsta srčanog udara koja čak i liječnike dovodi u zabludu, uzrokovana je lošim protokom krvi u srce, uprkos tome što ne postoje vidljivi dokazi o većoj blokadi arterija. Oko 5% do 25% svih bolesnika s infarktom miokarda imaju normalne ili gotovo normalne koronarne arterije na nalazu koronarografije.

Teško se dijagnosticira

Obzirom na to da nema blokade koronarne arterije ili opstruktivne koronarne arterijske bolesti, MINOCA je često nedijagnosticirana ili pogrešno dijagnosticirana, pa joj se ne pridaje pažnja koju zaslužuje.

U slučaju MINOCA-e, neki od pacijenata imaju zdrav način života, normalan krvni tlak i razinu kolesterola, a nemaju čak ni obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti. MINOCA može predstavljati 25% do 30% svih srčanih udara kod žena (i manje od 10% kod muškaraca).

Pri sumnji na srčani udar liječnici se oslanjaju na klasična snimanja srca kao što je angiografija, no kako ovdje nema blokada, ona je beskorisna te ne otkriva pravi razlog srčanog udara.

Kardiolog Harmony Reynolds, MD, s njujorškog medicinskog centra Langone Health s kolegama je proučavao krvne žile 301 žene koje su imale srčani udar. U svojoj studiji, objavljenoj 2021., zauzeli su drugačiji pristup. Umjesto tipičnog angiograma za traženje arterijskog plaka, koristili su različite oblike snimanja s višim rezolucijama. To im je omogućilo da pogledaju dalje od glavnih koronarnih arterija i potraže probleme negdje drugdje. Uz 85% MINOCA pacijenata u studiji, mogli su pripisati srčani udar žena malim plakovima i ugrušcima u tim manjim krvnim žilama.

Vaš arterijski sustav nalik je na stablo. Ima velika debla i sve manje i manje grane. Ako se ugrušak stvori u deblu, može otići u manju granu. Ako je ugrušak dovoljno velik, može srušiti cijelu granu i ubiti mali dio srca mišića. To je ono što mislimo da se događa kod nekih MINOCA pacijenata, rekao je Reynolds.

Napominje i kako pogrešne dijagnoze mogu biti opasne po život. Prema njemu, u četiri godine nakon što netko doživi MINOCA napadaj, ima 13% šanse da će umrijeti iz bilo kojeg uzroka i 7% šanse da će doživjeti drugi srčani udar.

Kada je u pitanju MINOCA?

U smjernicama Europskog kardiološkog društva navedena su tri kriterija koja moraju biti prisutna da bi se postavila dijagnoza MINOCA-e:

  • prisutni su kriteriji za postavljanje dijagnoze akutnog infarkta miokarda
  • nalaz koronarografije ukazuje na uredan nalaz koronarnih arterija ili je prisutna stenoza lumena koronarne arterije manja od 50%
  • nema dokazanog jasnog uzroka za nastanak akutnog infarkta miokarda

Koji su uzroci?

Uzroci ovog stanja mogu biti različiti. Čak i bez opstruktivnih koronarnih arterija, MINOCA se i dalje može pojaviti zbog ateroskleroze – nakupljanja plaka na unutrašnjim zidovima arterijama. Ali, umjesto da plak pukne, odnosno sam se rastvori i blokira celu arteriju, događa se erozija i naslage se postepeno odvajaju sa zidova krvnih žila. Dakle, nema velikog ugruška koji bi mogao blokirati krvne žile i zbog toga se ne može vidjeti na rutinskoj angiografiji.

Najčešći uzroci MINOCA su sljedeći:

  • aterosklerotska bolest koronarnih arterija, odnosno prisustvo aterosklerotskog plaka
  • disekcija stijenke koronarne arterije
  • spazam koronarne arterije ili malih arterija miokarda (mikrovaskulatura)
  • takotsubo kardiomiopatija (problem sa srcem izazvan intenzivnim emocijama)
  • miokarditis (upala srčanog mišića)
  • tromboembolija i drugi nejasni uzroci

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *