Menu Close

Ovih 5 popularnih namirnica nutricionisti nikada ne jedu – otkrivaju i zašto

Možda je vrijeme da zavirite u kuhinju i riješite se nekih namirnica…

Postoje namirnice za koje dobro znamo da bismo ih trebali jesti često, a to su voće i povrće, cjelovite žitarice i slično. Osim savjeta štojesti za dobro zdravlje, potrebno je ponekad i spomenuti kako možemo zaštiti zdravlje izbjegavajući određene namirnice. Prema riječima nutricionista, one postoje i ne treba ih se često jesi, a vjerojatno trenutno u kuhinji imate neke od njih.

Ako već neko vrijeme razmišljate o tome kako promijeniti prehranu, najbolji je savjet poslušati nutricionista. Stručnjaci ističu da je važna ravnoteža i kada je prehrana u pitanju, pa evo koje to namirnice oni nikada ne kupuju niti jedu.

1. Kupovni keksi, pite…

Sigurno su ukusni i lako dostupni ali je bolje držati se onih koje ćete sami pripremiti kod kuće. Mia Syn, nutricionistica, navodi kako kupovne delikatese mogu sadržavati i trans masti koje se dodaju kako bi se namirnicama produžio rok trajanja i kako bi se pojačao okus i dobila željena tekstura. ” Ne postoji sigurna razina trans masti za konzumaciju jer upravo one mogu povećati rizik od razvoja bolesti kao što su bolesti srca ili dijabetes tip 2″, navodi. Savjetuje da dobro pogledate što piše na deklaraciji proizvoda, a i sami naučite kako prepoznati zdravu namirnicu.

2. Rafinirane žitarice

Žitarica se sastoji od tri dijela: endosperma, klice i mekinje. Nude vlakna, nutrijente i ugljikohidrate. Kada se zrno obrađuje, uklanja se sve i ostaje endosperm u kojem se nalaze ugljikohidrati.

“To znači da je izgubljena količina vlakana i nutrijenata, ostaju samo ugljikohidrati, pa tako i kalorije. Upravo zato proizvodi od rafiniranog brašna, bijeli kruh, riža, krekeri i peciva nemaju jaku nutritivnu vrijednost niti vlakana koji bi vam pomogli pri kontroli šećera u krvi”; pojasnila je nutricionistica Rebekah Blakely. Te proizvode možete zamijeniti cjelovitim žitaricama tj. Proizvodima koji ih sadrže.

3. Gazirani napici

Ta omiljena pića će samo dodati dosta kalorija i šećera organizmu, ali nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost.

“Lako je dodati nekoliko stotina kalorija iz šećera samo uz dva posluživanja ovakvih napitaka u danu”, navodi nutricionistica Mascha David. Studija objavljena u magazinu JAMA pokazuje kako ispijanje napitaka sa šećerom ili umjetnim sladilima često je povezana s većim rizikom od smrti. Takvi napici imaju negativne posljedice, a i neće vam pružiti kvalitetne nutrijente. Napici koji sadrže šećere nose rizik od prevelikog unosa šećera, dok su dijetne verzije isto tako povezane s brojnim problemima, pojasnila je Blakely te savjetuje da ih zamijenite vodom. Ako baš morate dodati vodi okus, možete skuhati čaj ili dodati svježe voće.

4. Procesuirano meso

“Hrana koju biste trebali izbjegavati je svaka za koju ne možete zamisliti da raste u vašem vrtu ili koji vaša baka ne bi prepoznala.”; navodi Natalie Forester, nutricionistica. Ako ispred sebe imate namirnicu koju želite jesti, prvo provjerite sastojke i zapitajte se možete li zamisliti da ona raste i bi li vaša baka prepoznala o čemu se radi. Kao primjer navodi hamburger: “Bi li prošao ispit? Ne.

5. Preljevi za salate

Davis savjetuje da izbjegavate kremaste umake čija je baza majoneza. sadrže puno masnoća i tako mogu samo značiti dodatan unos nepotrebnih kalorija. koristite maslinovo ulje s octom i limunom, opcija je ukusna ali i puno zdravija.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *