Menu Close

Ove biljke čiste zrak, smanjuju stres i potiču san, prema studiji NASA-e

Studija NASA-e je dokazala da nam miris nekih biljaka može pomoći u oslobađanju od stresa i oslobađanju hormona koji nas čine sretnima. A svi znamo, što smo manje pod stresom, to bolje spavamo.

Kućne biljke ili biljke za spavaće sobe više su od lijepe dekoracije. Prema studiji NASA-e, one pomažu u pročišćavanju zraka, oslobađaju od stresa, potiču vašu kreativnu stranu i još mnogo toga.

14 najboljih biljaka za spavaću sobu

Mirni ljiljan
Osim što pročišćava zrak, Mirni ljiljan povećava vlažnost u prostoriji. Jedna stvar koju treba zapamtiti o ovoj biljci je da je otrovna pa je treba držati podalje od djece.

Lavanda
Cvjetovi lavande i eterično ulje poznati su po svojim umirujućim svojstvima. Iako se ne smatra biljkom za spavaću sobu, poznato je da snižava krvni tlak i razinu stresa zbog čega je među najpoželjnijim biljkama. Ako se borite s besanim noćima, držanje male biljke lavande za spavaću sobu pomoći će vam da bolje spavate. Može se staviti i u dječju sobu jer pomaže pri spavanju i smiruje raspoloženje.

Bambusova palma
Lady Palm ili bambusova palma čini zrak čistim i sigurnim za disanje dok uklanja toksine poput amonijaka, ugljičnog dioksida, formaldehida i ksilena.

Engleski bršljan
Engleski bršljan poboljšava simptome alergije i rješava se toksina u zatvorenom prostoru.

Đavolji bršljan
Đavolji bršljan jedna je od najboljih biljaka koje je odobrila NASA za pročišćavanje zraka jer uklanja zagađivače iz zraka.

Svekrvin jezik
Svekrvin jezik odlična je biljka za spavaću sobu jer izgleda elegantno, a također poboljšava kvalitetu zraka. Ove biljke imaju sposobnost uklanjanja štetnih toksina poput ugljičnog dioksida, benzena, formaldehida itd. iz zatvorenog prostora. Osim toga, pretvara ugljični dioksid u kisik tijekom noći.

Biljka pauk
Ako vaša soba ima puno svjetla, biljka pauk je najbolja biljka za držanje. Prema istraživanju NASA-e, biljka pauk jedna je od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka. Ova biljka je terapeutska i može smanjiti stres, depresiju i tjeskobu. Biljka je dobra za osobe s peludnom groznicom ili bilo kojom drugom alergijom.

Gumena smokva
Prednost kaučukovca, osim izgleda, jesu i njegova antialergijska svojstva. Ova otmjena biljka održava zrak svježim, lako se uzgaja, a ima i protuupalna svojstva.

Gardenija
Prednost ove biljke je što vam može pomoći u reguliranju sna. Njegova esencija smanjuje šanse za buđenje usred noći. Ako tražite prirodnu pomoć za liječenje nesanice, dobro je znati da Gardenija djeluje slično kao tableta za spavanje i također održava prostor svježim.

Aloe vera
Osim njezinih protuupalnih svojstava i brojnih blagodati koje ima za kožu najveća korist koju možete dodati ovoj biljci je da vam pomaže da bolje spavate. Aloe vera oslobađa kisik noću, što pomaže u pročišćavanju zraka i pridonosi boljem disanju.

Kineski zimzelen
Ako tražite biljku za spavaću sobu kojoj ne treba puno pažnje, kineski zimzelen je jedan od najboljih izbora. Osim toga, održava prostoriju svježom i povećava razinu kisika za pravilno disanje.

Bonsai
Ove biljke imaju više zdravstvenih dobrobiti nego što itko može zamisliti. Osim što potiču kreativnost, ove biljke imaju fizičke i mentalne dobrobiti za tijelo. Bonsai smanjuje stres, njeguje strpljenje, pročišćava zrak i održava vlažnost u prostoriji.

Kamilica
Poznato je da se kamilica koristi u čaju i eteričnim uljima za regulaciju sna. Zbog toga su i među najboljim biljkama za spavaću sobu. Dokazano je da smanjuje stres, tjeskobu i bori se protiv nesanice. Zato, držite ju blizu kreveta.

Valerijana
Prema jednoj studiji, udisanje cvjetova biljke valerijane pomaže vam da brže zaspite i bolje spavate.

Prednosti posjedovanja biljaka u vašoj spavaćoj sobi

Reguliraju vlažnost
Ponekad se možete probuditi s bolnim ili suhim grlom. Biljke za spavaće sobe reguliraju vlažnost prema potrebama tijela i drže dišne probleme na odstojanju.

Pročišćavaju zrak
Biljke proizvode negativne ione, koji rade isti posao kao i pročišćivači zraka. Sve čestice prašine, bakterije i alergeni drže podalje.

Smanjuju štetne plinove
Mnoge biljke vam pomažu riješiti se štetnih plinova poput ugljičnog dioksida, formaldehida, benzena, ksilena, toluena itd.

Smiruju um
Ovo je jedna od nedovoljno cijenjenih prednosti držanja biljaka u sobi. Pomažu vam da ostanete mirni i umanjuju vašu tjeskobu.

Mogu pomoći pri spavanju

Neke biljke poput valerijane, aloe vere i lavande pomažu vam da bolje spavate. Ovo je korisno za male bebe i dojenčad. Jedan od razloga zašto vam biljke pomažu da bolje spavate je taj što imaju umirujuće arome koje se koriste i u aromaterapiji.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *