Menu Close

Ova četiri znaka upozoravaju na opasni srčani zastoj

Srčani zastoj ili arest je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba može umrijeti. Razlikuje se od srčanog udara (infarkta)

Iznenadni srčani zastoj (arest) je stanje u kojem dolazi do prekida srčane aktivnosti. Najčešći uzrok su srčane aritmije. Za razliku od srčanih udara, kada je prekinut dotok krvi u organe, srčani zastoji su uzrokovani abnormalnim srčanim ritmovima kada električni sustav tijela ne radi kako treba.

Ponekad do aresta može doći i zbog vanjskih razloga, kao što su infekcija ili predoziranje.

Ne počne li se odmah oživljavati, osoba umire za nekoliko minuta. Stopa preživljavanja opada za 10 posto sa svakom minutom neprimanja pomoći. No, postoje neki znakovi koji ukazuju na možebitni sračni zastoj.

Otprilike polovica pacijenata ima simptome ne samo satima, već danima ili tjednima prije srčanog zastoja, rekla je dr. Kyndaron Reinier, iz Zdravstvenog sistema Cedars-Sinai u Los Angelesu

Njezina studija proučavala je koliko su uobičajeni simptomi kod pacijenata sa srčanim zastojem i onih koji ga nisu imali, a također su zvali Hitnu pomoć zbog drugih stanja. Obratite pažnju na slijedeće:

1. Kratkoća daha

Najčešći rani znak srčanog zastoja bio je otežano disanje, medicinski poznato kao dispneja. Oko 41 posto pacijenata imalo je ovaj znak, u usporedbi sa 22 posto u kontrolnoj grupi.

To je jedini znak koji je značajno povezan sa srčanim zastojima i kod muškaraca i kod žena, rekli su istraživači.

2. Bol u prsima

Ovo je bio je drugi najčešći znak. Pojavila se kod oko trećine pacijenata, te kod četvrtine u kontrolnoj grupi. Međutim, to je samo značajno povezano sa srčanim zastojima kod muškaraca, a ne kod žena.

3. Znojenje

Jako znojenje također je bio simptom kod više pacijenata sa srčanim zastojem od drugih u hitnim slučajevima. Oko 12 posto je imalo taj simptom, a u kontrolnoj grupi 8 posto. Također, je bila značajno povezana samo kod muškaraca, ne i kod žena.

4. Napadaji

Aktivnost slična napadaju je također bila češća kod srčanih pacijenata nego u kontrolnoj grupi. Jedanaest posto je imalo simptome, u usporedbi sa 7 posto kod ostalih bolesnika. Mučnina ili povraćanje, slabost, vrtoglavica i abdominalni simptomi bili su češći u kontrolnoj grupi.

(ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *