Menu Close

Osam lakih navika zajedničkih zdravoj djeci

Važno je da djeca od malih nogu usvoje neke navike koje im mogu poboljšati zdravstveno stanje

Djetetovo zdravlje vrlo je bitno i ono treba biti prioritet svim roditeljima. Na sreću, dovoljno je promijeniti neke navike kako bi djeca bila vrlo zdrava. Normalno je da se i najzdravija djeca razbole, ali usvajanjem ovih osam jednostavnih i zdravih navika to će se puno rjeđe događati.

1. Znaju da je dobar san važan
San je potreban za zdrav rast, za fizičko i psihičko zdravlje djeteta te za sprječavanje određenih zdravstvenih rizika. Maloj djeci potrebno je od 11 do 14 sati sna svake noći, a tinejdžerima od 8 do 10 sati.

2. Peru ruke prije jela
Ovo je navika koju roditelji svakako trebaju prenijeti na svoju djecu. Vrlo je jednostavna, ali je od velike važnosti jer djeca koja redovito peru ruke imaju puno manje šanse za razvijanje dišnih i gastrointestinalnih bolesti.

3. Jedu zdravu, ali i nezdravu hranu
Naravno da zdrava i uravnotežena prehrana treba biti na prvom mjestu. No, sasvim je u redu s vremena na vrijeme dati djetetu da se zasladi desertom ili grickalicama koji ne spadaju baš u kategoriju zdrave hrane.

4. Igraju se vani
Aktivna djeca su zdrava djeca. Takva dječja igra sa sobom donosi fizičke prednosti kao što su smanjeni rizik od pretilosti i od bolesti koje su povezane s tjelesnom težinom. Također, redovita aktivnost pomaže pri smanjivanju razine stresa te pri podizanju raspoloženja.

5. Imaju roditelje kojima je vlastito zdravlje prioritet
Kada su roditelji jako zaposleni onda prestanu misliti na vlastito zdravlje te im prioritet postane samo djetetovo zdravlje. To nije dobro jer se tada oni sami mogu razboljeti i to prenijeti na dijete. Roditeljima vlastito zdravlje treba biti prioritet kako bi postavili dobar primjer svojoj djeci te kako ne bi oni bili ti koji su ugrozili zdravlje svog djeteta.

6. Ne provode puno vremena ispred ekrana
Roditelji ne bi smjeli provoditi puno vremena ispred ekrana, a kamoli djeca. Računala, tableti, videoigre i mobiteli trebaju se koristiti što manje jer djeca koja na takav način provode puno vremena sklonija su razvijanju pretilosti, depresije, problema sa spavanjem te zanemarivanju ostalih obaveza.

7. Redovito obavljaju liječničke preglede
Redoviti posjeti doktoru mogu biti od velike pomoći jer tada se roditelji mogu uvjeriti da im je zdravstveno stanje djeteta odlično ili pak doktor tada puno ranije može otkriti problem kojeg roditelji ne bi ni bili svjesni.

(zadovoljna.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *