Menu Close

Organizmu ćete drenažom i hidracijom pomoći da lakše izbaci sve nepotrebno

Limfna drenaža je najprirodniji detoks koji možemo priuštiti tijelu. Voda čini oko 60 posto tijela odrasle osobe

Ljudsko tijelo je najljepši akvarij a limfa je filter tog akvarija – izjavio je to dr. Perry Nickelston, a ta rečenica fascinirala je Osječanku Vlatku Šajnović kojoj je, kako kaže, spoznavanje važnosti i uloge limfe u našem organizmu otvorilo sasma novi svijet i potpuno novi kut gledanja na ono što mi jesmo kao ljudska bića.

Vlatka je, stoga, pokrenula i Fizio zonu – centar za manualnu limfnu drenažu u Osijeku.

Činjenica da voda pri našem rođenju čini 80 posto našega tijela i vremenom se smanjuje na oko 60 posto, pomogla mi je da razumijem i vizualno doživim važnost i ulogu limfe u našem tijelu. Ulaskom u edukacije o limfi i poznavanje tehnike, manualne limfne drenaže, osvijestila sam koliko malo ustvari poznajemo sebe i svoje tijelo. Toliko je povezanih sustava u našem tijelu, isprepletenih jedan s drugim, a opet svaki radi samostalno, savršeno, započinje Vlatka Šajnović.

Ljudsko je tijelo, dodaje, savršeni mehanizam koji samo treba našu podršku.

Limfni sustav me fascinirao, u njemu se “krije” imunitet koji štiti organizam. Povezan je sa svim drugim sustavima u tijelu, ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu. Kada on nebi funkcionirao ispravno, višak vode, bjelančevina i proizvoda metabolizma bi se nakupljalo u tkivima, što bi rezultiralo oticanjem, a na kraju i nekrozom tkiva. Limfni čvorovi, timus, slezena, tonzile, Peyerove pločice, limfne žile, kapilari – to je limfni sustav. Građen je od limfnog tkiva, a limfa (čije ime potječe od latinske riječi lympha, što znači voda) je tekućina i sastoji se od proteina, vode, mineralne soli, metabolički obrađene masnoće, limfocita, oštećenih stanica, mikrofaga, makrofaga, raspadnih i ostalih stranih tvari. Limfa je prva linija obrane našeg organizma, pojašnjava nam Vlatka.

Za razliku od krvožilnog sustava, nastavlja ona, limfni sustav nema pumpu. Protok limfe održava se isključivo i samo zahvaljujući kontrakciji mišića, pulzaciji krvnih žila i disanjem. I tu je ključna točka.

Stanična regeneracija

U prirodi ljuskog bića je da se kreće jer našim kretanjem dolazi do kontrakcije mišića, krvožilni sustav radi besprijekorno, dolazi do prokrvljenosti tkiva, brže izmjene tvari, više kisika u tkivima i u konačnici, zdravijeg i ljepšeg izgleda. Kretanjem limfni sustav činimo protočnim, on je kao rijeka a stagniranjem ga pretvaramo u ustajalu vodu, žabokrečinu. Kada dođe do zastoja limfe, gubi se mogućnost stanične regeneracije, a to dovodi do raznih smetnji, od celulita do malignih bolesti, ističe naša sugovornica.

Osim zbog nedostatka kretanja, do zastoja limfe može doći i radi lošeg izbora hrane, nošenja uske odjeće, zatim zbog hladnoće, ali i visokih temperatura, prilikom ozljeda, nakon operativnih zahvata, zračenja, insuficijencije krvnih žila, bolesti srca, bubrega…

Hidratacija je osnova jer sve što treba izaći iz našeg tijela, ide preko bubrega i putem mokraće izlazi van. Osim vode, limfa voli citruse, zeleno, orašide. Puno je načina kako možemo pomoći limfi da ostane protočna. Jedna od mogućnosti je manualna limfna drenaža (MLD) po dr. Vodderu, a to je najprirodniji detox koji možemo priuštiti svome tijelu. Složena je to manualna tehnika koja se koristi u medicini i kozmetici – kod lokalnih edema, kod poremećaja venske cirkulacije i proširenih vena, bolova u mišićima, “teških”, otečenih nogu, reume, artritisa, kroničnog umora, alergija, postoperativnih zahvata, različite patologije, tretmana lica, podočnjaka i celulita, stresa, napetosti… Djeluje na autonomni živčani sustav i time dovodi do smanjenja ili potpunog prestanka boli, do brze relaksacije i opuštanja, odnosno uklanja posljedice stresa, navodi Vlatka.

Korisna je, dodaje, ne samo kod osoba koje imaju zdravstvenih problema, nego i kod zdrave populacije. Može se kombinirati s raznim tretmanima u bržem postizanju idealne tjelesne težine, poboljšava teksturu kože, smanjuje volumen tijela.

Nakon deset tretmana MLD, klijentica je izgubila devet centimetara u bedru, što je fascinantno, navodi ona primjer iz svoje prakse.

Lifna je drenaža i sastavni dio raznih programa opuštanja, a pogodna je i za trudnice.

Nakon MLD češće ćete ići u toalet, biti ćete opušteniji,možda i pospani, može vam se javiti žeđ i već u prvom tretmanu je vidljivo smanjenje edema, smanjuje se volumen tijela a vaše je samo da taj proces podržite hidratacijom kako biste pomogli tijelu da se lakše “izbaci” sve nepotebno, nadovezuje se.

Može ju se primjenjivati svakodnevno, no dobro ipak načiniti određeni vremenski razmak između tretmana.

Drenaža aparatom ili ručna

Limfna drenaža može bit i aparaturna, pri čemu bih stavila naglasak na oprez. Nisam protiv aparata i ja ih koristim u svojoj Fizio zoni. No, samo aparat je neučinkovit i možemo napraviti više štete nego koristi. Niti jedan aparat ne može zamijeniti ljudsku ruku, niti možete osloboditi put za limfu kao što se to čini pomoću karakterističnih pokreta ruke kod MLD. U nekim slučajevima postoje kontraindikacije za limfnu drenažu, tada je samo aparat štetan i opasan. Ovdje bih naglasila da oprezno birate terapeuta i bez ustručavanja se raspitate o njegovom kredibilitetu, podcrtava naša sugovornica.

Limfna drenaža se ne primjenjuje kod malignih procesa, akutnih i kroničnih upala, povišene tjelesne temperature, aktivne tuberkuloze, tromboze, sumnjivih madeža, menstruacije, metastaza, krvarenja. Što se trudnica tiče, izbjegavaju se tretmani u prvom tromjesečju trudnoće te rad na trbuhu. Potreban je i oprez kod osoba koje imaju problema s krvnim tlakom.

Specijalizirala sam se i posvetila radu sa limfedemima koji nastaju kao rezultat poremećaja limfne cirkulacije, ponekad urođene, ponekad nakon infekcije ili nakon operativog zahvata. Limni edem može se pojaviti u bilo kojem životnom dobu, a postoperativni se razvijaju polako nakon operacije ili jednu do dvije godine kasnije. Moja posvećenost u radu MLD je rad sa ženama koje su preboljele karcinom dojke i kojima je MLD neophodan tretman. Jako lijepu suradnju ostvarila sam s Klubom Mammae iz Osijeka, kroz radionice, predavanja, jer sam svoju svrhu pronašla u dijeljenju informacija kojie su njima neophodne, a u cijelom procesu koji, nažalost, prolaze, te informacije su vrlo šture, priča nam Vlatka.

Pokrenite se

Iza nje su 23 godine raznih edukacija, seminara, radionica i jedna odluka, a sve to ju, kaže, danas čini ponosnom vlasnicom Fizio Zone. Kroz rad sa ženama koje su preboljele karcinom dojke, kojima je limfna drenaža neophodan tretman, našla je, naglašava, smisao i svrhu sebe kao terapeuta.

Kao terapeut vam mogu samo poručiti da pronađete vremena za svoje tijelo, jer ako ga vi ne pronađete, ono će ga sigurno pronaći za vas. Pokrenite se, drenirajte se, ne dopustite da vas višak tekućine iscrpi, iscrpite vi nju i budite limfatičn, zaključuje Vlatka Šajnović.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *