Menu Close

Obožavate putovati, ali vam užitak kvari mučnina? Evo kako to spriječiti

Bilo da ste u avionu, vozu, automobilu ili brodu, neugodni simptomi mučnine mogu vam otežati odlazak na odmor. Razumijevanje uzroka i provođenje ovih savjeta pomoći će vam da ublažite to neugodno iskustvo

Mučnina zbog kretanja javlja se kada mozak prima proturječne signale iz očiju, unutarnjeg uha i drugih senzornih sustava odgovornih za ravnotežu i prostornu orijentaciju. Ova senzorna neusklađenost može se dogoditi kada je tijelo u pokretu, ali vizualni znakovi sugeriraju suprotno – kao što je čitanje u vozilu u pokretu ili gledanje u ekran dok letite.

Čimbenici koji pogoršavaju bolest kretanja

Užurbani rasporedi putovanja: Moderni način života često zahtijeva brze i pretrpane rute putovanja, ostavljajući malo prostora za opuštanje ili prekide. Žurba s jednog odredišta na drugo može pojačati simptome mučnine.

Nedostatak tjelesne aktivnosti: Sjedilački način života s ograničenom tjelesnom aktivnošću može oslabiti sposobnost tijela da se prilagodi kretanju, čineći pojedince osjetljivijima na bolest kretanja.

Stres i tjeskoba: Pritisak za poštivanje rokova i upravljanje raznim odgovornostima može povisiti razinu stresa tijekom putovanja, povećavajući vjerojatnost da ćete doživjeti mučninu.

Pretjerana uporaba tehnologije: Stalno buljenje u zaslone, poput pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računala, može pridonijeti vizualno-vestibularnim sukobima, pojačavajući simptome mučnine.

Nedovoljno sna: Nedostatak sna ili neredoviti obrasci spavanja mogu učiniti putnike osjetljivijima na mučninu zbog kretanja jer umor slabi tjelesne mehanizme suočavanja.

Nezdrave prehrambene navike: Konzumacija teških ili masnih obroka prije i tijekom putovanja može izazvati mučninu kretanja. Neuravnotežena prehrana, osobito ona s visokim udjelom masti i šećera, može pogoršati mučninu i nelagodu.

Lijekovi za putovanja: Određeni lijekovi za životni stil, kao što su sedativi, antihistaminici ili lijekovi protiv bolova, mogu pogoršati mučninu ili djelovati s drugim lijekovima.

Kako doskočiti bolesti kretanja?

Ovih 10 savjeta pomoći će vam da ublažite i spriječite mučnine tijekom putovanja.

Planirajte adekvatan odmor
Dajte prednost dovoljnom sna prije nego krenete na put kako biste smanjili osjetljivost na mučninu.

Održavajte uravnoteženu prehranu
Odlučite se za lagane, lako probavljive obroke i ostanite hidrirani tijekom putovanja. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu koja može izazvati nelagodu. Jedite međuobrok svakih nekoliko sati kako vam želudac ne bi bio prazan, ali izbjegavajte hranu jakog mirisa ili okusa. Držite se grickalica, poput suhih krekera.

Budite aktivni
Redovita tjelovježba može poboljšati sposobnost tijela da se prilagodi kretanju, smanjujući ozbiljnost simptoma bolesti kretanja.

Koristite prirodne lijekove
Đumbir, paprena metvica i narukvice za akupresuru prirodni su lijekovi za koje se zna da ublažavaju simptome mučnine.

Ograničite vrijeme korištenja zaslona
Smanjite korištenje zaslona tijekom putovanja, osobito kada se vizualno okruženje neprestano mijenja, kako biste smanjili osjetilne sukobe. Isto se odnosi i na čitenje knjiga.

Isprobajte narukvice
Posebne trake koje vrše pritisak na unutarnju stranu ruke, oko centimetar i pol iznad zapešća, mogu pomoći u kontroli mučnine. Pomožu i kod morske bolesti.

Razmislite o lijekovima
Za teške slučajeve, obratite se zdravstvenom radniku za lijekove protiv mučnine koje možete uzeti prije putovanja. U smanjenju simptoma mučnine mogu pomoći lijekovi koje možete kupiti i bez recepta, ali vodite računa da vas oni mogu učiniti i pospanima.

Vježbajte tehnike dubokog disanja i opuštanja
Upravljanje stresom i tjeskobom dubokim disanjem ili meditacijom može pomoći u smanjenju simptoma bolesti kretanja.

Sjednite na prednje sjedalo
Gledajte kroz prednji prozor i zadržite pogled uperen u horizont kako biste lakše regulirali svoju ravnotežu. Djecu na stražnjem sjedalu također treba poticati da gledaju kroz prozor.

Udahnite svjež zrak
Otvorite ventilacijske otvore, uključite klimu ili otvorite prozor. Zaustavite auto i hodajte nekoliko minuta, ako je potrebno.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *