Menu Close

OBILJE KORISTI ZA NAŠE TIJELO: Sezona lubenica je tu, znate li koliko su one zapravo zdrave?

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sistem koji se bori protiv infekcija.

Puna vitamina i hranjivih tvari, lubenica nije samo šećer i voda. Kao značajni simbol ljeta i mora biti ćete iznenađeni koliko lubenica radi dobroga za vaše tijelo

Čak i sjemenke lubenice imaju zdravstvene koristi za vaše tijelo! Pročitajte osam razloga zašto je lubenica korisna za vas:

1. Pomaže vam da ostanete hidrirani

Lubenica se sastoji od 92 posto vode, pa je to jednostavan način da hidrirate svoje tijelo. Čak i mala dehidracija ljeti može uzrokovati umor, grčeve i glavobolje. Pokušajte malo lubenice posuti solju nakon fizičke aktivnosti kako biste nadoknadili elektrolite i ugljikohidrate.

2. Održava zdravu težinu

Budući da se većinom sastoji od vode, lubenica ima malo kalorija te ćete se duže osjećate sitima. Može biti izvrsna opcija ako se pokušavate oduprijeti kaloričnijim slasticama.

3. Podržava zdravlje očiju

Hranjive tvari u lubenici posebno su korisne kada su u pitanju vaše oči. Antioksidansi smanjuju rizik od problema s očima, dok vitamin A također podržava zdravlje vaše rožnice.

4. Jača vaš imunološki sistem

Doza vitamina C u lubenici podržava imunološki sistem koji se bori protiv infekcija.

5. Ublažava bolove u mišićima

Lubenica također pomaže vašem tijelu da osjeća bolje nakon vježbanja. To je zahvaljujući citrulinu, koji pomaže u proizvodnji dušikovog oksida za poboljšanje protoka krvi i rada mišića.

6. Dobra je za zdravlje kože

Lubenica ima vitamin C koji pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja od povreda. Vitamin A iz beta-karotena pomaže u obnavljanju stanica kože, sprječavajući da koža ostane suha.

7. Poboljšava probavu

Polifenoli u lubenici potiču dobre bakterije u vašim crijevima. To olakšava probavu, ali također jača imunološki sistem i proizvodnju hranjivih tvari u crijevima.

 

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *