Menu Close

Nutricionisti izdvajaju 5 zdravih namirnica koje su odlične za zdravlje srca

Znamo kako su voće i povrće uvijek dobar dodatak obrocima, ali neki od njih su odlični za zaštitu zdravlja srca.

Ako ste u rizičnoj skupini ili trenutno imate problema sa zdravljem srca, onda ste i svjesni kako se radi o vodećem uzroku smrti na svijetu. Loše zdravlje kardiovaskularnog sustava može se odnositi na povišen krvni tlak, kolesterol, dijabetes, pretilost i nezdravu prehranu.

Ako vas muči bilo koje od spomenutih stanja u budućnosti to može značiti da ćete moguće doživjeti infarkt ili neku od bolestisrca. Ipak, postoje načini kako zaštiti zdravlje srca, a većinom su u pitanju prehrambene navike.

Voće i povrće koje štite zdravlje srca

Zdrava prehrana se odnosi čsto na unos voća i povrćaa radi se o namirnicama koje su pune nutrijenata. Unos dovoljne količine voća i povrća u organizam je jedan od načina da očuvate zdravlje srca. Prema pisanju The Nutrition Twinsa, nutricionistica Lyssie Lakatos i Tammy Lakatos Shames, voće i povrće su prave zvijezde kada je u pitanju zdravlje srca. Tvrde kako sva istraživanja pokazuju da što više ovih namirnica unosite u organizam to će biti manje šanse da ćete imati problema s bolestima srca. Evo koje će namirnice smanjiti upalne procese i zaštiti vaše zdravlje.

1. Paradajz

Stručnjakinje navode kako se radi o riznici važnih sastojaka ali i antioksidanata koji štite zdravlje srca, a to uključuje likopen, beta karoten, folate, kalij, vitamin C, flavonoide i vitamin E.

“Istraživanja pokazuju kako nutrijenti koji se nalaze u rajčici utječu na snižavanje lošeg kolesterola, krvnog tlaka te stanice čine manje “ljepljivima” što će olakšati protok krvi kroz žile.”, navode. Uz to napominju kako neki sastojci rajčice postaju puno jači kada se ona termički obradi pa ju možete pripremiti na razne načine, iako nije loše jesti ju svježu u salatama i hladnim supa.

2. Špinat

“Špinat je jedna od namirnica koju srce jako voli. Stručnjakinje navode kako upravo visok krvni tlak stavlja ljude u rizičnu skupinu a upravo špinat snižava krvni tlak zahvaljujući svojim sastojcima koji pomažu opuštanju arterija te poboljšavaju funkcioniranje stanica na stijenkama žila.”, navode The Nutrition Twins. Zeleno lisnato povrće pomaže i kod zgrušavanja krvi a zahvaljujući vitaminu K. Špinat možete dodati salatama, juhama, sendvičima ili jajima.

3. Kelj pupčar

Možda vam ovo nije omiljeno povrće, ali sadrži brojne dobrobiti za srce. Istraživanja pokazuju kako ovo povrće može prevenirati začepljenje arterija, što je jedan od glavnih uzroka infarkta i udara.

“Mnoge dobrobiti se odnose na vlakna, folate, vitamin C, E i K, a isto tako tu je i sumpor (Glukozinolati) koji djeluje kao antioksidant te ima protuupalna svojstva i može štiti žile od oštećenja te sniziti LDL kolesterol.”, navode.

4. Šparoge

Radi se o odličnom izvoru folata, amino kiselina koji su povezani sa smanjenim rizikom od bolesti srca i infarkta. Kalij koji se u njima nalazi pomaže pri snižavanju tlaka dok će vlakna sniziti razine lošeg kolesterola koji je opasan jer može uzrokovati bolesti srca. Tu su i flavonoidi koji će spriječiti upale i sniziti krvni tlak koji može voditi i do oštećenja arterija i u konačnici bolesti srca. Dodajte ih omletima ili salatama, a mogu biti i sastojak juga.

5. Luk

Prema pisanju nutricionistica, luk je dobar izvor fitokemikalija koje će sniziti razinu kolesterola i razgraditi ugruške, a tako se snižava rizik od infarkta i moždanog udara. “Luk je jak antioksidant te pomaže u borbi protiv kroničnih upala koje su povezane s bolestima srca, a utječu i na razine triglicerida i kolesterola. Smatra se da kvercetin utječe na snižavanje krvnog tlaka. Na sreću luk se može koristiti u raznim jelima pa ga pokušajte dodati svakom obroku.

 

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *