Menu Close

“NISU ČVORCI PJEVALI, DOK JE IZNAD KROVOVA, SVIRALA:..”: Osam dobrobiti koje nam donosi – tišina

Razbistriti glavu dužom tišinom mogao bi biti ključ povećane kreativnosti. Iako su klinička istraživanja o točnom odnosu između tišine i kreativnosti oskudna, mnogi su stručnjaci hvalili prednosti mentalnog mirovanja za bolji kreativni učinak. Utvrđeno je da razdoblja zastoja povećavaju produktivnost i poboljšavaju rješavanje problema.

U našem često bučnom svijetu punom pozadinske glazbe, prometa, stalne okrenutosti raznim podražajima i naprosto našeg života, ponekad je teško “čuti” tišinu i uživati u njoj.

Poneki od nas možda se i boje tišine. Boje se svojih misli ili se boje biti sami, a buka im daje osjećaj da je ipak neko kraj njih.

Međutim, brojna istraživanja potvrđuju da vrijeme provedeno u tišini može donijeti brojne zdravstvene dobrobiti.

Evo što kažu.

osjećati opuštenije. Kada se to dogodi, kvaliteta sna se poboljšava.

8. Tišina može potaknuti prisutnost u trenutku

Kad šutite, naprosto ste prisutni u trenutku. Iako možda osjećate poticaj da prostor ispunite nekom aktivnošću, razgovorom ili glazbom, možete svjesno odabrati da ostanete u tišini. To omogućuje mislima da se smire i tijelu da se vrati u parasimpatičko stanje.

Kako unijeti više tišine u svoj život?

Kako to sve napraviti u praksi?

Ugasite radio u autu

Kad putujete sami, pokušajte svoje vozilo pretvoriti u utočište tišine. Ugasite radio kako biste smanjili mentalnu stimulaciju i iskoristite priliku da budete prisutni. Isključite pozadinsku buku tijekom obavljanja kućanskih poslova Ako vam se čini da vaše pripreme za večeru ili jutarnje šminkanje uvijek treba zvučnu podlogu, pokušajte tu i tamo napraviti pauzu kako biste uživali u miru i tišini.

Isključite pozadinsku buku tokom obavljanja kućanskih poslova

Ako vam se čini da vaše pripreme za večeru ili jutarnje šminkanje uvijek treba zvučnu podlogu, pokušajte tu i tamo napraviti pauzu kako biste uživali u miru i tišini.

Odbacite slušalice

Slušalice u ušima kao da su nam postale nešto što nam je već automatska radnja na poslu, prilikom vježbanja ili kod kuće. No što ako bismo pokušali bez njih? Jednostavno odvikavanje od navike hodanja sa slušalicama u ušima zaustavlja stalnu stimulaciju izravnog upijanja svake sekunde u danu.

Pokušajte ukrasti komadić jutra za sebe

Ako možete, pokušajte ustati prije ostalih ukućana. Napravite si kavu i uživajte u tišini barem nekoliko munuta, bez pr4egledavanaj mobitela i društvenih mreža.

Hoćete li pokušati?

(Zadovoljna.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *