Menu Close

Nedostatak proteina utječe na gubitak kose

Nedostatak hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, D i E, cink, vitamine B skupine, željezo, biotin, proteine ​​i esencijalne masne kiseline, može usporiti rast kose ili čak uzrokovati gubitak kose. Evo koje su neke od najboljih namirnica za rast kose.

Gotovo svi ljudi na svijetu žele snažnu i zdravu kosu. Pa iako ne možemo promijeniti neke čimbenike koji igraju važnu ulogu pri tome, poput dobi i genetike, svakako možemo imati više kontrole nad našom prehranom.

Ono što jedete utječe i na zdravlje vaše kose

Vitamini i minerali iz hrane igraju važnu ulogu u ciklusu rasta folikula dlake i u staničnoj obnovi. Studije pokazuju da su nedostaci vitamina B12 i D, biotina, riboflavina, željeza i drugih hranjivih tvari povezani s gubitkom kose. Uravnotežena prehrana koja je bogata ovim vitaminima i mineralima može pomoći u poticanju rasta kose, osobito ako je gubitak kose uzrokovan lošom prehranom. Također, konzumiranje odgovarajuće količine proteina važno je za rast kose jer su folikuli dlake uglavnom izgrađeni od proteina. Dokazano je da nedostatak proteina u prehrani potiče gubitak kose.

Ako mislite da vam nedostaje bilo koji od ovih nutrijenata, za početak, dobra je ideja osigurati dovoljan unos ovih 13 namirnica bogatih hranjivim tvarima koje potiču rast kose.

Jaja
Jaja su izvrstan izvor proteina i biotina koji su važni za zdravlje i rast kose. Nedostatak bilo kojeg od ovih nutrijenata povezan je s gubitkom kose. Jaja su također odličan izvor cinka, selena i drugih hranjivih tvari za kosu. To ih čini jednom od najboljih namirnica za optimalno zdravlje kose.

Bobičasto voće
Bobičasto voće je prepuno spojeva poput antioksidansa i vitamina koji mogu podržati rast kose. Jagode su bogate vitaminom C, koji pomaže proizvodnju kolagena i apsorpciju željeza, dva čimbenika koji mogu pospješiti rast kose. Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti folikula dlake od oštećenja uzrokovanih štetnim molekulama koje nazivamo slobodni radikali. Ove molekule prirodno postoje u tijelu i okolišu.

Špinat
Špinat je pun folata, željeza i vitamina A i C koji su važni za rast kose. Nedostatak u ovim nutrijentima može dovesti do gubitka kose.

Masne ribe
Masne ribe poput lososa, haringe i skuše izvrsni su izvori omega-3 masnih kiselina koje mogu pospješiti rast i gustoću kose. Masna riba također je jedan od rijetkih izvora vitamina D, koji bi mogao biti važan za rast kose.

Batat
Batat je pun vitamina A koji je važan za rast kose i utječe na proizvodnju sebuma.

Avokado
Avokado je bogat vitaminom E. Ovaj antioksidans pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa koji može dovesti do gubitka kose.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su prepuni hranjivih tvari poput vitamina E, vitamina B, cinka i esencijalnih masnih kiselina, svih koji su važni za rast kose i povezani su s mnogim drugim zdravstvenim prednostima.

Sjemenke
Poput orašastih plodova, sjemenke su bogate vitaminom E i drugim nutrijentima koji mogu pospješiti rast kose. Neke sjemenke također sadrže omega-3 masne kiseline koje se povezuju s rastom kose.

Slatka paprika
Slatka paprika je bogat izvor vitamina A i C, dva hranjiva sastojka koji pomažu u zaštiti zdrave kose i koji mogu pomoći u rastu kose.

Kamenice
Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka u prehrani. Ovaj mineral pomaže u podršci rasta i ciklusa oporavka kose.

Grah
Grah je izvrstan izvor proteina, željeza, cinka i biotina, koji su neophodni za optimalno zdravlje kose. Zajedno mogu podržati rast kose.

Soja
Soja je jedan od najboljih izvora spermidina, spoja koji može produžiti aktivnu fazu rast kose.

Meso
Meso je izvrstan izvor proteina koji su neophodni za zdravu i jaku kosu. Posebno je crveno meso bogato željezom koje se lako apsorbira, a koje može pomoći u rastu kose.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *