Menu Close

Ne trebate se bojati ugljikohidrata, samo ih trebate znati jesti

Ugljikohidrati nakon što odstoje i ohlade se imaju niži glikemijski indeks pa ćete se dulje osjećati sitima

Mit o ugljikohidratima koji sabotiraju svaki pokušaj dijete zaista je samo to – mit. Osim što nije dobro eliminirati u potpunosti niti jedan nutrijent, način na koji ih konzumirate čini ogromnu razliku.

Sljedeći put kada se zaželite kruha ili tjestenine, možete ih pojesti bez osjećaja krivnje jer, kako tvrdi osobni trener Nick Mitchell, osnivač Ultimate Performancea ‘sve ovisi o tome kako se poslužuju’. Glikemijski indeks je način raspoređivanja ugljikohidrata na temelju toga koliko brzo ih probavljamo.

Hladni ugljikohidrati imaju niži indeks pa se dulje osjećamo sitima. Hrana s nižim glikemijskim indeksom može pomoći u mršavljenju. Također može zaustaviti nagli porast i pad razine šećera u krvi koji rezultiraju napadima gladi i prejedanjem, kaže Mitchell.

Dakle, rješenje je jednostavno. Umjesto da navalite na vreli krumpir ili tjesteninu, razmislite o tome da ih pustite da se ohlade. Rezultat će biti da ćete se dulje osjećati siti i zadovoljni. Kuhanje dan ranije također pomaže, a to može biti korisno i u pripremi obroka za tjedan, što olakšava život kada ste na dijeti ili samo želite brz i jednostavan obrok.

Ako ipak želite voditi računa o unosu ugljikohidra, možete napraviti neke jednostavne promjene koje će vam također pomoći u mršavljenju. Prema fitness stručnjacima iz Breaking Muscle, postoji pet namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu. Smeđa riža je definitivo jedna od njih, pogotovo ako vježbate.

Sadrži vlakna, složene ugljikohidrate, proteine ​​i antioksidanse – i sa zdravim mastima, opskrbljuje vaše tijelo dugotrajnom energijom tijekom vježbanja. Visok sadržaj vlakana u smeđoj riži također znači da ćete se duže osjećati sitima, pojašnjavaju.

Još jedna zdrava zamjena za klasičan ugljikohidrat je batat. Zbog visokog sadržaja vlakana i vode pomoći će vam da dulje ostanete siti. Ostale se ne odnose na ugljikohidrate, ali stručnjaci tvrde da vam mogu pomoći pri mršavljenju pa ćemo ih spomenuti – grčki jogurt, zobene pahuljice i jaja.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *