Menu Close

Ne bacajte kosu s četke – postoji dobar razlog zašto je staviti u teglu s biljkama

Uz ove savjete vaše će biljke dugo živjeti…

Uz biljke vaš dom sigurno izgleda puno ljepše i življe, pa nije čudo da ne možemo zamisliti životni prostor koji nije ukrašenbiljkama. Isto je tako jasno da bez malo truda, biljke ne mogu izgledati predivno, a neke od njih neće ni preživjeti. Ako vama nikako ne uspijeva uzgojiti zdravu biljku – uzmite četku za kosu i dodajte ju biljkama. Vjerovali ili ne upravo će kosa pomoći biljkama da prežive.

Nutrijenti

Ako vam nikako ne uspijeva uzgojiti biljku, za početak ju stavite na sunčano mjesto. Na žalost tu posao ne prestaje jer se morate pobrinuti i da biljka prima dovoljno nutrijenata. Njih možete pružiti tako i da biljku presadite ali i da joj dodajte nutrijente.

Kosa i biljke

Znamo da nakon četkanja uvijek ostane kose na četki, a vjerojatno ju i bacate kad očistite četku. No tu biste kosu trebali dodati vašim biljkama ako želite da dulje žive.
Kosa djeluje kao gnojivo za biljke, a razlog je taj što sadrži nitrogen, a njega biljke trebaju kako bi preživjele. To vjerojatno niste očekivali.

Znamo da želite da vaše biljke izgledaju najbolje, ali proces se ne odvija tako brzo. Iskopajte malu rupu u zemlji i unutra stavite kosu s četke, a ta kosa ne bi trebala biti bojana nedavno kako kemikalije ne bi dospjele u zemlju. No tu priča nije gotova jer su potrebne oko dvije godine da se aktivne supstance iz kose otpuste, ali u ovom slučaju strpljenje se isplati.

A znate li koje biljke je dobro imati u kući jer čiste zrak? Evo preporuka:

1. AREKA PALMA (CHRYSALIDOCARPUS LUTESCENS)
Ovo palmino drvo uživa u svijetlim prostorijama i savršen je odabir ako želite pročistiti svoj dom ili prostoriju u kojoj boravite. Osim što je korisna, uljepšati će svaku prostoriju.

2. ZELENI LJILJAN (CHLOROPHYTUM COMOSUM)
Efektivna za čišćenje prostora od toksičnih supstanci iz zraka, ova mala biljka nudi savršene rezultate. Naravno, i da nema ove sposobnosti, dovoljno je što ukrašava svaki prostor.

3. DAMSKA PALMA
Kako ova biljka sporo raste, dugo će vremena ukrašavati vaš dom ali i čistiti zrak od toksina.

4. FIKUS GUMIJEVAC (RUBBER FIG)

Ovo tropsko drvo voli biti u polusjeni i tamo odlično uspijeva. Ime je dobila jer su svi dijelovi biljke puni prirodnog lateksa od kojeg se nekad na istoku radila guma. Iako izgleda “plastično”, ona to nije i odličan je suradnik ako prostor u kojem stanujete treba čistač zraka.

5. GUZMANIA LINGULATA
Ovoj biljke nije toliko važno gdje se u stanu nalazi jer će u svakom slučaju ukrasiti vaš dom svojim predivnim listovima. No nije samo ljepota svojstvo ove biljke, ona će maknuti sve nečistoće iz zraka.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *