Menu Close

MOŽE BITI SMRTONOSNO: Otkrivena nuspojava kod lijeka koji mnogi koriste za mršavljenje…

Glasnogovornica kompanije Novo Nordisk, koja proizvodi spomenuti lijek, rekla je da je još uvijek siguran za korištenje.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat nakon što su ga mnogi počeli koristiti kao sredstvo za mršavljenje. Naime, iz Agencije tvrde da lijek može uzrokovati ileus, odnosno potencijalno smrtonosan zastoj probavnog sistema.

Iako rijedak, ileus može dovesti do oštećenja tkiva crijeva i curenja gastričnih tekućina u tijelo. Doktori ističu da smrtnost u slučaju ilesusa iznosi 10 posto, a nuspojava Ozempica mogao bi biti jer taj lijek usporava kretanje hrane kroz probavni sistem, zbog čega se ljudi duže vrijeme osjećaju siti.

Tokom normalnog probavnog procesa, crijeva se neprestano grče da bi gurala hranu naprijed. Međutim, u slučaju da osoba ima ileus, to će grčenje biti prekinuto ili usporeno, što povećava rizik da će doći do zastoja. Simptom te bolesti uključuju oticanje trbuha, napuhanost, zatvor, proljev i povraćanje.

Glasnogovornica kompanije Novo Nordisk, koja proizvodi spomenuti lijek, rekla je da je Ozempic još uvijek siguran za korištenje.

Novo Nordisk je uvjeren u sigurnost i učinkovitosti Ozempica i svih naših lijekova uz uvjet da se oni koriste u skladu s uputama na etiketi, istaknula je.

(SlobodnaBosna)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *