Menu Close

Legionarska bolest najčešće se očituje kao atipična upala pluća

Uvjeti za razmnožavanje legionele idealni su u toploj sanitarnoj vodi, ovlaživačima zraka, klima-uređajima…

Prirodno se nalaze u vodi – jezerima, rijekama, toplim izvorima i vlažnom tlu. Za ljudsko zdravlje postaju, pak, opasne kada uđu u vodovodne sustave, do čega može doći oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode.

Dok u prirodnom okolišu bakterija Legionella ne raste intenzivno, u sustavima koje je izgradio čovjek njeno se umnožavanje u visokim koncentracijama može javiti kad visoka temperatura vode, između 25 i 43, stupnja Celzijusa eliminira konkurentsku mikrobnu populaciju, kao i kada stagnacija vode omogući da se taloženjem organske tvari stvori biofilm u kojem se ova bakterija razmnožava.

Pojašnjava tako Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na svojim internetskim stranicama, a kako širenje legionele izgleda u praksi, znaju, nažalost, stanovnici poljskog grada Rzeszówu i okolnog područja. Legioneloza je tamo koncem kolovoza i početkom rujna uzela i ljudske žrtve, a samo u prvim danima odnijela je 19 života. Svi umrli bolovali su i od drugih bolesti.

U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 40-ak oboljelih od legionarske bolesti.

Legionarska bolest ili legioneloza teška je infekcija uzrokovana bakterijom Legionella. Najčešće se očituje kao atipična upala pluća. Iako je legionarska bolest zasigurno postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. godine, nakon velike epidemije među američkim legionarima za vrijeme njihove konvencije u hotelu u Philadelphiji.

Rizik za zarazu

Legionela je bakterija koja je uobičajena u rijekama, jezerima, barama i sličnome, i tamo nikome ne smeta. Međutim, rizik za zarazu nastaje kada legionela iz tog svog prirodnog staništa uđe u vodovodne sustave.

Važno je naglasiti da za širenje zaraze potreban vodeni aerosol, kakav nastaje pri tuširanju, na fontanama, rashladnim tornjevima ili u jaccuzijima. Uvjeti za razmnožavanje legionele idealni su u toploj sanitarnoj vodi, ali u ovlaživačima zraka, klima-uređajima i sličnome. U takvim sustavima rastu ove bakterije pogoduje temperatura, konkretno između 25 i 46 Celzijevih stupnjeva, navodi prim. dr. sc. Miroslav Venus, specijalist epidemiolog i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Venus je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Legionela se može razviti, pojašnjava naš sugovornik, u vodovodnim sustavima u zgradama u kojima postoji nekakva “slijepa” cijev pa iz nje voda stajaćica, koja je imala uvjete za razvoj te bakterije, u određenom trenutku uđe u sustav i onečisti ju.

Najbolji su primjer za to hoteli koji ne rade zimi pa kada u proljeće otvore svoja vrata povećan je rizik od takve infekcije. Treba naglasiti da se infekcija prenosi zrakom i ljudi se zaraze udisanjem infektivnog aerosola. Dakle, nema interhumanog prijenosa, ne može se zaraza prenijeti s čovjeka na čovjeka i nema potrebe za izolacijom zaraženoga, kao što je to slučaj s koronavirusom, govori Venus.

Rađena su istraživanja na dobrovoljnim darivateljima krvi, koji su uobičajeno zdrave osobe, pa se vidjelo da određeni postotak njih ima antitijela na legionelu, što znači da su u određenoj fazi života bili u kontaktu s uzročnikom, stvorili su zaštitu, a uopće nisu bili bolesni, nisu ništa ni znali.

Razdoblje inkubacije

Prim. dr. sc. Venus ističe kako je ova infekcija češća nego je to nama vidljivo, a postane nam vidljivo kada, kao manje-više sve bolesti, napadne osjetljivije. Generalno, osjetljivi su dijelovi naše populacije mala djeca, trudnice i starije osobe, posebice kronični bolesnici i imunokompromitirane osobe.

Ako se oni zaraze legionelom, moguća su dva ishoda – blaža varijanta, koju nazivaju i Pontiac groznica, a ona obično prođe “ispod radara”, dok je druga legionarska bolest. U tom slučaju, razdoblje inkubacije traje od dva do deset dana i onda se javljaju simptomi slični gripi, kao što su glavobolja, visoka temperatura, i do 40 stupnjeva, suhi kašalj, pa i proljev. Jako je tu važna epidemiološka anamneza, odnosno da se netko sjeti pitati oboljeloga je li bio u rizičnom kontaktu u tom smislu. No, jako se teško na legionelu posumnja i dijagnosticira je se kada su u pitanju pojedinačni slučajevi jer su simptomi potpuno nespecifični. Druga je priča kada je riječ o više slučajeva zaraženih koji, primjerice, dolaze iz istog hotela ili drugog grupnog smještaja, ističe dr. Venus.

U težim slučajevima oboljeli razviju upalu pluća, ali se može proširiti dalje krvlju na čitav organizam pa nastanu jako šarolike kliničke slike.

Liječenje antibioticima

Kada se zaraza detektira u određenom sustavu za vodu, nužno je odmah podići temperaturu vode u njemu, koliko god to sustav može podnijeti, a najbolje na 70 ili 80 Celzijevih stupnjeva. I to na slavini, odnosno na mjestu isporuke, ne u bojleru, kako temperatura putem ne bi pala.

Usto, radi se hiperkloniracija. Znači, u sustav se upumpa klorni preparat, koji jedini uništava legionelu, s tim da se opet mjere koncentracije klora koje treba postići na izljevnim mjestima, dakle na slavinama. Otrovne su to koncentracije pa treba jako paziti da tada nitko ne pije i ne koristi vodu. Sustav se zatim kontinuirano kontrolira, s tim da je jako važno utvrditi zašto je došlo do zaraze. Tehnička voda, za kupanje, trajno se mora održavati na temperaturi ispod 20 stupnjeva za hladnu vodu te iznad 46 stupnjeva za toplu vodu na izljevnim mjestima, zaključuje dr. Venus.

Većina osoba je otporna na legionele, a smatra se kako će na 100 osoba izloženih legionelama u aerosolu oboljeti njih manje od pet. Bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome smrtnost je pet do deset posto. Važno je što ranije otkriti da se radi o legionarskoj bolesti i započeti s liječenjem.

Najčešći rizični čimbenik za obolijevanje od legionarske bolesti pušenje je većih količina cigareta. Od ostalih čimbenika valja spomenuti osobe starije od 50 godina (osobito muškarce), kroničnu bolest pluća, transplantaciju organa, uzimanje većih doza kortikosteroida, oslabljeni imunološki sustav, kao i prekomjernu konzumacija alkohola, navode u HZJZ-u.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *