Menu Close

KOLIKO ORAŠASTIH PLODOVA SMIJEMO JESTI, A DA NE BUDE PREVIŠE?: Stručnjaci kažu da bi svaka osoba…

… trebalo da unosi 30 grama orašastih plodova dnevno.

Svi vrlo dobro znamo da su orašasti plodovi zdrav i ukusan međuobrok, kao i odličan dodatak za doručak ili večeru.

Ipak, mnogi ljudi nisu sasvim sigurni koliko bi dnevno trebalo da unose ovih namirnica u svoj organizam, zbog čega ni ne znaju da li ih konzumiraju premalo ili pak pretjerano.

Kako objašnjavaju nutricionisti, redovno uživanje u ovim zdravim grickalicama donosi mnogo dobrobiti, poput boljeg zdravlja srca i kariovaskularnog sistema, gubitka kilograma i održavanja idealne težine, regulacije šećera i stvaranja osjećaja sitosti, smanjenja holesterola u krvi i smanjenja upala u tijelu koje dovode do razvoja brojnih hroničnih bolesti.

Osim toga, istraživanja sprovedena o ovoj temi dokazuju kako redovno unošenje orašastih plodova takođe može da pomogne u prevenciji metaboličkog sindroma, ali i pomoći zdravlju našeg mozga i samim tim smanjiti rizik od demencije.

Nutricionisti naglašavaju kako s konzumacijom orašastih plodova ne bismo smjeli ni previše pretjerivati jer to može da dovede do brojnih neželjenih nuspojava, prenosi Index.hr.

Prema posljednjim podacima, stručnjaci kažu kako bi svaka osoba trebalo da unosi 30 grama orašastih plodova dnevno. Osim toga, važno je naglasiti kako u ovu preporuku ulaze isključivo sirovi orašasti plodovi koji se kupuju i jedu u originalnom, nezačinjenom obliku.

(SlobodnaBosna)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *