Menu Close

Kako umjetna inteligencija utječe na mušku neplodnost

S obzirom na to da se broj spermija kod muškaraca upola smanjio u posljednja četiri desetljeća, neplodnost postaje sve veći problem. SpermSearch donosi veliki razlog za optimizam

Neplodnost pogađa 7% muške populacije. Umjetna inteligencija (AI) mogla bi pomoći u rješavanju tog problema. Softver umjetne inteligencije koji su razvili dr. Steven Vasilescu i njegov tim može uočiti spermu u uzorcima uzetih od neplodnih muškaraca 1000 puta brže od visoko istreniranog para očiju.

Može istaknuti potencijalno održivu spermu prije nego što čovjek uopće može obraditi ono što gleda, kaže dr. Steven Vasilescu, biomedicinski inženjer na Sveučilištu tehnologije Sydney (UTS) u Australiji i osnivač medicinske tvrtke NeoGenix Biosciences.

Sustav koji su on i njegovi kolege razvili zove se SpermSearch. Osmišljen je kako bi pomogao muškarcima koji uopće nemaju spermu u ejakulatu (10% neplodnih muškaraca), stanje koje se naziva neopstruktivna azoospermija (NOA).

Obično se u tim slučajevima mali dio testisa kirurški ukloni i odnese u laboratorij, gdje embriolog može ručno tražiti zdravu spermu. Tkivo se razdvoji i pregleda pod mikroskopom. Ako se pronađu održivi spermiji, oni se mogu ekstrahirati i ubrizgati u jaje.

Kada embriolog pogleda kroz mikroskop, ono što vidi je potpuni nered – zvjezdani pejzaž stanica. Može biti samo 10 spermija, ali mogu postojati milijuni drugih stanica. To je igla u plastu sijena, kaže dr. Vasilescu.

Nasuprot tome, SpermSearch može pronaći bilo koju zdravu spermu u nekoliko sekundi, kada se fotografije uzoraka odmah učitaju u računalo.

U objavljenom znanstvenom radu, biomedicinski inženjerski tim UTS-a rekao je da je u testu SpermSearch bio tisuću puta brži od iskusnog embriologa. Međutim, SpermSearch nije dizajniran da zamijeni embriologe, već da djeluje kao pomoćni alat.

Doktorica Sarah Martins da Silva slaže se da je takva brzina u pronalaženju bilo kakve sperme ključna. Ako imate jajne stanice koje treba oploditi, samo je mali vremenski okvir da se to učini. Ubrzavanje procesa bilo bi od velike prednosti.

Uspijemo li embriologa učiniti učinkovitijim, preciznijim, to čovjeku daje priliku da postane otac biološke djece, kaže dr. Vasilescu.

Tim UTS-a svoju umjetnu inteligenciju sada je spreman izvesti i na klinička ispitivanja.

Stvarna trudnoća – to je sljedeći korak, poručio je dr. Vasilescu.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *