Menu Close

Kako se ne udebljati ove jeseni?

Počinje sezona raznih događanja, neodoljivih trpeza i odjeće iza koje se lakše sakriti. Evo kako se dobro zabaviti, a da se pritom ne udebljamo.

Izađite van

Stres prati početak školske godine i povratak u urede, hladni dani i fina hrana su oko nas, a upravo to može biti savršen recept za nakupljanje kilograma. Zato je jako važno izaći van, hodati ili biciklirati… Dobro je znati da hodanje ima niz pozitivnih djelovanja na naš organizam – poboljšava cirkulaciju, povećava respiratorni kapacitet, ojačava muskulaturu, poboljšava rad probavnog sustava i pozitivno utječe na stres i napetost.

Opskrbite se zdravim namirnicama

Jesen obiluje senzacionalnim supernamirnicama. Nauživajte se ovih plodova jeseni koji nisu samo zdravi već pomažu i u očuvanju linije tijekom hladnih i tmurnih dana. Jabuke, kruške, bundeva, šipak i još mnogo zdravih namirnica čekaju na vas. Napunite hladnjak i smočnicu njima kako bi vam uvijek bili pri ruci i spriječile prejedanje drugim, manje zdravim.

Kuhajte kod kuće

Neke studije ukazuju na to da osobe koje kod kuće pripremaju svoje obroke dnevno unesu čak 500 kalorija manje nego obično. Osim toga, takav način prehrane bitno je zdraviji i za naš budžet.

Budite aktivni i to redovito

Na putu do dobre linije često je najteže pokrenuti se, pokušajte zato odabrati aktivnost koja vas stvarno veseli. Ako vam nedostaje inspiracije za vježbanje, upišite tečaj plesa poput salse, zumba fitnessa ili plesa oko šipke. Plesom sagorijevate preko 400 kalorija u sat vremena, ovisno o stilu i intenzitetu. Vožnja bicikla ili šetnja s prijateljicom je zabavna aktivnost kao i dobra tjelovježba. Druženje s prijateljima ili novim dečkom ne mora značiti sjedenje u kafiću na kavi i kolačima. Hodanjem i vožnjom bicikla jačate noge, srce, a i sagorijevate višak kalorija.

Planirajte trenutke ugode

Ako se ne želite udebljati ove jeseni, znači li to da ne smijete uživati u druženjima i finoj hrani? Ne, samo je važno da planirate kada ćete si ugoditi poslasticama, to svakako ne smije biti svaki dan cijeli tjedan.

Povećajte unos vlakana

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u vašu prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka kroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju tjelesne mase te su hrana za dobre bakterije u našim crijevima koje sudjeluju u imunosustavu i borbi protiv štetnih organizama. Izvori vlakana su uz voće, povrće i mahunarke te cjelovite žitarice (integralna riža, zob, proso, ječam…) koje imaju više vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa od rafiniranih, tj. prerađenih (bijela riža, bijela tjestenina, bijela peciva i kruh…). Zaključimo da je dovoljan unos vlakana ono što će vam pomoći da ostanete dugo siti i da ne nakupiti višak kilograma.

Promišljajte o svojim obrocima

Kada jedete, posvetite se tom trenutku. Izbjegavajte u isto vrijeme gledati svoju omiljenu seriju ili pregledavati društvene mreže. Istraživanja pokazuju da zbog distrakcija jedemo više. Dok s druge strane, ako posvetite pažnju vlastitom obroku, više ćete uživati i bolje ćete kontrolirati količinu hrane koju konzumirate.

Jedite više voća i povrća

Nakupljanje kilograma tijekom jeseni se može lako spriječiti ako jedete puno voća i povrća jer ne sadrže puno kalorija, a obiluju vitaminima, vlaknima i mineralima.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *