Menu Close

KAKO BI U HERCEGOVINI KAZALI – KARPUZA: Savršena namirnica koja hidrira naše tijelo

Lubenica ima malo kalorija, a obiluje vitaminima i antioksidansima. Zdravo je pojesti čak i sjemenke
Vodu se može unositi u organizam i hranom. Jedna od najpopularnijih ljetnih namirnica koja sadrži 92 posto vode je lubenica. Stotinu grama lubenice sadrži samo 30 kalorija. Lubenica nije samo niskokalorično voće bogato vlaknima, ona je puno više od toga.

“Njena divna crvena boja potječe od karotenoidnog fitonutrijenta likopena. Likopen je moćan antioksidans te se pokazalo da nas štiti od ateroskleroze, infarkta i moždanog udara. Lubenica je odličan izvor vitamin A, B6 i C koji također smanjuju rizik od razvoja bolesti srca”, započinje sveučilišna specijalistica nutricionizma Angelina Paić, vlasnica obrta za nutricionističko savjetovanje i poduke Nutricionistica Angelina.

Lubenica je, dodaje, korisna i za kožu koju posebno ljeti trebamo hraniti i iznutra, a ne samo izvana. Lubenica će nam pomoći hidrirati kožu, a visoke razine likopena i vitamina C, koji su antioksidansi, pomoći će nam u borbi protiv slobodnih radikala nastalih zbog izloženosti sunčevim zrakama. Vitamin C također smanjuje oštećenje kolagena, održava elastičnost kože i smanjuje pojavu finih linija i bora. Prirodni je “anti-age”, prenosi Ordinacija.hr.

“Za sve koji vole godišnji odmor provoditi aktivno, dobra je informacija da lubenica skriva jednu zanimljivu aminokiselinu u svom sastavu, a to je citrulin, koji pomaže smanjenju mišićnog umora pa se ova aminokiselina često i uvrštava u sportske napitke koji služe oporavku nakon fizičke aktivnosti.

Istraživanja koja su provedena odnosila su se na konzumiranje dnevno tri do šest čaša soka od lubenice. Citrulin je prekursor arginina koji sudjeluje u nastanku dušikova oksida koji djeluje opuštajuće na stanice glatkih mišića. Dušikov oksid djeluje opuštajuće i na krvne žile, širi ih, postiže se slobodniji protok krvi i smanjuje krvni tlak”, pojašnjava nutricionistica Paić.

Za neke najveća mana lubenice su njene sjemenke, no i one nisu tako beskorisne kako se na prvi pogled čini. Mnogi ne znaju da one sadrže proteine. Primjerice, 24 sjemenke sadrže približno jedan gram proteina.

“Lubenica je cijela jestiva i, iako kod nas sjemenke često završe kao otpad, vani ih prodaju i u nekim zemljama su popularne poput sjemenki buče kod nas. Imaju visoki sadržaj dobrih masnoća poput linolne i oleinske kiseline te su bogate ne samo makro već i mikronutrijentima. Važan su nusproizvod, no nažalost slabo iskorišten i istražen.

Možda ste čuli mit da su bijele sjemenke sigurne za jelo, ali crne sjemenke nisu. Crne, bijele i bilo koje sjemenke koje su negdje između sa sivim ili crvenkastim nijansama, sve su sigurne za jelo. Tamnije sjemenke su zrele i plodne, iz njih će izrasti druge lubenice, dok iz bijelih ne mogu, ali sve su sjemenke jestive”.

Da bismo iskoristili njihove blagodati za zdravlje i ljepotu, nije ih dovoljno samo progutati cijele dok jedemo lubenicu, jer će tako samo proći kroz probavni sustav, a da se ne iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je usitniti ili izgristi i tako pojesti.

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *