Menu Close

KAKO BI BEZBRIŽNO MOGLI UŽIVATI U NAŠEM VJERNOM DRUGU: Zašto je uz kafu uvijek dobro popiti čašu vode?

Ujutro nam tijelo traži šoljicu kafe kako bi nas razbudila i probudila sva naša osjetila pripremivši ih tako za dan pun obaveza.

Naš vjerni jutarnji, a ponekad i cjelodnevni suputnik, kafa, povećava energiju, poboljšava fokus, djeluje dobro na zdravlje srca, potiče metabolizam, uravnotežuje šećer u krvi – doista impresivan niz benefita koji dolaze uz tu svima nam dragocjenu i ukusnu tekućinu.

U kafićima je njen nezaobilazni par čaša vode, ne moramo je ni tražiti, podrazumijeva se da će doći uz kafu. Dakako, i kod kuće ćemo posegnuti za čašom vode uz kavu ili nakon nje, kao i na poslu. Ta nam je kombinacija potpuno prirodna i spontana.

Sve za čime nam organizam tako logično žudi, uvijek ima i svoje zašto pa tako i čaša svježe vode uz mirisnu i toplu šoljicu kafe, a mi vam donosimo pet razloga zbog kojih je ovaj spoj uobičajen i nezaobilazan.

Potrebna nam je hidracija

Ujutro nam tijelo traži šoljicu kafe kako bi nas razbudila i probudila sva naša osjetila pripremivši ih tako za dan pun obaveza. No često se probudimo dehidrirani, a kafa nije tekućina koja će utažiti žeđ, već je dodatno potaknuti. Čaša vode sobne temperature brzo nas i efikasno hidrira i uz nju možemo bezbrižno nastaviti uživati u kafi.

Umiruje probavu

Ako nas muče neke probavne tegobe ili imamo zdravstvene probleme povezane s probavom, organizam će nam zahtijevati čašu vode uz kafu jer će ona ublažiti učinak kiselosti kafe i umiriti naš želudac. Čak i ako nemamo zdravstvenih poteškoća, voda će ublažiti osjećaj težine koji kava može ostaviti ako prije nje nismo ništa konzumirali.

Sprječava intenzivan utjecaj kofeina

Kafu najčešće pijemo zbog utjecaja kofeina na naše tijelo, njegovo razbuđivanje i povećanje koncentracije. Ako ne želimo da taj učinak bude prenagao i dođe do prejakog kofeinskog udara, a potom i pada, ponovno posežemo za čašom vode. Ona ublažava učinak kofeina i tako uravnotežuje stanje u našemu organizmu.

Čisti nepce i čini kafu ukusnijom

Čaša vode često nam služi i kao čistač nepca koji naše okusne pupoljke priprema za maksimalno uživanje u svakom gutljaju kafe. U ovoj ulozi gazirana voda može biti još bolja od negazirane jer mjehurići ostavljaju osjećaj dodatnog osvježenja u ustima i tako nam svaki gutljaj kafe nakon gutljaja vode bude ukusan i jedinstven kao onaj prvi.

Osigurava bjelji osmijeh

Svi želimo blistav i bijel osmijeh, a ispijanje kafe može obojiti zube. Trik kojim to sprečavamo ili bar ublažavamo jest ispijanje čaše vode. Voda će isprati i smanjiti vidljive mrlje na zubima i tako spriječiti potencijalne neugodnosti.

(Zadovoljna.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *