Menu Close

Kako 10 minuta svjesnog čitanja dnevno može smanjiti anksioznost?

Čitanje smanjuje razinu stresa, opušta nas i pruža nam vrijeme posvećeno samo sebi

Čitanje ima brojne dobrobiti za naše mentalno zdravlje, a može pomoći i u borbi s anskioznošću, naročito ako je riječ o praksi svjesnog čitanja.

Svjesno čitanje (mindfullness reading) je čitanje kada su vaš um i tijelo najsmireniji i tihi – to jest čitanje kada je monolog zaustavljen, kada je vaše tijelo pripremljeno za čitanje i kada ste potpuno prisutni. Ključno je pronaći neke prakse koje će vam pomoći da zaustavite unutarnji monolog, barem na neko vrijeme, njegujete tišinu i tjelesnu budnost, obratite pozornost na ono što je ispred vas i samo budete u činu čitanja.

Čak i samo 10 minuta takvog čitanja može učiniti čuda za naše mentalno zdravlje te utjecati i na smanjenje anksioznost, prema podatcima sa Sveučilišta Colorado.

Zašto se javlja anksioznost?

Kako nam kaže Andrej Prošev, dr. med., specijalist psihijatrije, anksioznost je strepnja koju netko osjeća kad procjenjuje da njegova cjelokupna životna situacija nadilazi njegove sposobnosti. Drugim riječima, osoba je anksiozna kad procjenjuje da nije u stanju izaći na kraj sa životnom teškoćama.

No, kako napominje dr. Prošev, vrlo je važno anksioznost razlikovati od straha, što se često tumači pogrešno.

Anksioznost je stanje u kojem je objekt nepoznat odnosno nedefiniran, opasnost i prijetnja dolaze iz samoga sebe, opis anksioznosti je nejasan, traje duži vremenski period, a osjećaj je vezan za budućnost. Kod straha objekt je poznat, opasnost i prijetnja dolaze iz okoline, opis je jasan, trajanje je obično kratko i akutnog tijeka. Dakle, završava čim nestane ‘opasnost’ ili ‘prijetnja’ poput važnog ispita ili sportskog natjecanja, kaže.

Ovaj se poremećaj može razviti prilikom suočavanja s novom životnom situacijom poput gubitka posla, nove roditeljske uloge, prekida veze, ali i stresnih situacija koje nas nepovratno mijenjaju ili nekog drugog traumatičnog iskustva. Može biti izrazito neugodan jer osoba nerijetko ne razumije što joj se događa i na što reagira.

No jednom kada shvati da mora nešto učiniti po tome pitanju, uz psihoterapiju je odličan alat i čitanje. Čitanje smanjuje razinu stresa, opušta nas i pruža nam vrijeme posvećeno samo sebi. Upravo se zato spomenuto svjesno čitanje smatra jednom od tehnika koje može znatno pomoći u borbi s anksioznošću.

Kako se pripremiti za svjesno čitanje?

U početku je vrlo izazovno umiriti svoj um i fokusirati se isključivo na tekst pred sobom, no u tome nam može pomoći nekoliko brzih koraka.

Za svjesno čitanje u početku birajte laganiju poeziju i prozu.

1. Pronađite tiho mjesto

Pronađite tiho mjesto bez ometanja s malo ili nimalo okolne buke ili pokreta u pozadini. Zvukovi i prizori oko odvlače pažnju s teksta dok čitamo, čak i kada toga nismo svjesni. Tišina i odsutnost kretanja u okolini vaši su saveznici kada pokušavate utišati unutarnji monolog i pronaći fokus prilikom čitanja.

2. Pronađite udoban položaj tijela

Stvorite udoban, uspravan položaj tijela za čitanje. Kada ste uspravni i leđa su vam ravna, vaša dijafragma ima više slobode da artikulira vaša pluća te na taj način dobivate najviše kisika u svoj mozak, što vam pomaže da ostanete fokusirani. Suprotno tom, ležeći položaj ne pogoduje budnosti i svjesnosti.

3. Duboko dišite

Odvojite minutu-dvije kako biste se prije čitanja posvetiti svome disanju. Ono će vam pomoći utišati vanjski svijet.

Postoji nekoliko načina za svjesno disanje, ali za početak pokušajte sjesti u udoban, uspravan položaj, zatvoriti oči i udisati kroz nos, duboko i polako, a potom izdahnuti zrak na usta. Primijetite fozičke promjene u svom tijelu.

Kakav je osjećaj disati? Kada vaš um počne „razgovarati“ s vama, primijetite misao i otpustite je. Nemojte brinuti o tome. Primijetite i otpustite. U redu je imati misli tijekom svjesnog disanja. Ako to prakticirate, lakše ćete razbistriti svoj um, ali razbistriti um nije poanta. Poanta je usredotočiti se na svoje tijelo, na svoje disanje.

Nakon ova tri koraka vaš um i tijelo spremni su za čitanje. Za početak ove prakse odaberite lagano štivo nipošto zahtjevne ili stručne tekstove.

(zadovoljna.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *