Menu Close

Kada su ugljikohidrati krivci za debljanje?

Izbjegavati ugljikohidrate prvi je savjet koji vam netko daje kada spomenete da je vrijeme za dijetu, no trebate li to zbilja napraviti?

Razne vrste prehrana koje se savjetuju kao pomoć pri mršavljenju uključuju prehranu koje govore da i do 40 posto vaše prehrane budu ugljikohidrati, 40 posto bjelančevine, a tek 20 posto masnoće. No, postoje i one s većim udjelom ugljikohidrata, od 50 posto, dok postoje i one dijete s malim unosom ugljikohidrata. Ove su podjele zbunjujuće, pogotovo kada su ugljikohidrati na toliko lošem glasu.

Važno je znati kako su ugljikohidrati jedan od osnovnih sastojaka naše prehrane, uz bjelančevine i masti, a dijelimo ih na one loše i dobre, odnosno jednostavne i kompleksne. Razlika između ovih vrsta ugljikohidrata je to što jedne imaju visoki glikemijski indeks, a drugi niski.

  • Loši ili jednostavni ugljikohidrati se brzo probavljaju i podižu razinu glukoze u krvi, odnosno imaju visoki glikemijski indeks, a primjer ovih ugljikohidrata je bijeli kruh.
  • S druge strane, kompleksni ugljikohidrati imaju niski glikemijski indeks i tu spada voće, poput jabuke i grejpa, i povrće poput šparoga, brokule i prokulica.

Čak i prema ovoj podjeli možete shvatiti kako se ugljikohidrati ne nalaze samo u škrobnoj hrani, već da je sastojak i voća i povrća kojeg biste trebali što više unijeti u svoju prehranu.

Prerađivanjem hrane, a u to se ubraja i kuhanje iste dovodi do povećanja glikemijskog indeksa i samim time su te namirnice i veći uzroci debljanja od neprerađenih ugljikohidrata.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *