Menu Close

Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca

Kiseli krastavci obiluju mineralima, vlaknima, proteinima te vitaminima B12, B6, A i C

Jeste li kada pokušali sami pripremiti kisele krastavce? To se može vrlo lako napraviti kod kuće. Kiseli krastavci nezaobilazan su dio francuske salate i sendviča, no ne jedu se samo tijekom zimskih mjeseci.

Štoviše, mnogi vole upravo tijekom srpnja i kolovoza pripremiti svoje kisele krastavce koje mogu odmah konzumirati te ih pridodati ljetnim salatama i roštilju.

Kiseli krastavci obiluju mineralima, vlaknima, proteinima te vitaminima B12, B6, A i C te sadrže vrlo malo masnoće i zato su idealni za pripremu kod kuće.

Na što treba pripaziti kod kiseljenja krastavaca?

No treba pripaziti kakve krastavce berete ili kupujete s ciljem kiseljenja. Naime, treba razlikovati salatni krastavac i krastavac koji ćete koristiti za kiseljenje. Salatni krastavci mnogo su deblji i veći u odnosu na one koji se koriste za kiseljenje, a to je sorta kornišona koja može narasti najviše do 12 cm.

Prije nego što krenete na sam proces kiseljenja, potrebno je obaviti pripremne radnje, a one uključujuću čišćenje krastavaca i sterilizaciju staklenke u koju ćete ih smjestiti.

Prije svega, dobro operite krastavce pod mlazom vode. Ostane li na njima bilo koji trag nečistoće, uzrokovat će kvarenje kasnije.

Jednako je važno i temeljito oprati staklenke i poklopac te ih nakon toga još i sterilizirati. Najjednostavniji način za to je da ih stavite na desetak minuta u pećnicu, okrenute otvorenom stranom prema dolje, i to na 100 °C – 150 °C.

Kako ukiseliti krastavce?

Nakon što su te dvije radnje riješene, možete krenuti na sam recept pripreme krastavaca za kiseljenje. Svatko tko se već okušao u tome ima neki svoj recept, a i svako kućanstvo krije neke bakine recepte. U nastavku donosimo temeljni recept, a prema potrebi ga možete mijenjati, pa čak i dodavati začine. Navedena količina dovoljna je za oko 6 staklenki.

Potrebni sastojci:

  • 2 kg krastavaca (ovisno o veličini)
  • 1,5 L vode
  • 3 dcl alkoholnog octa
  • 100 g šećera
  • 5 žlica soli
  • malo svježeg ili sušenog kopra

Priprema:

  1. U loncu prokuhajte vodu, ocat, sol i šećer.
  2. Dok se mješavina kuha, poslažite očišćene krastavce u sterilizirane staklenke, pazeći pritom da budu gusto poslagani, ali ne i previše stisnuti. Sama veličina krastavaca odredit će način i količinu u pojedinoj staklenci.
  3. Nakon što pripremljena mješavina zavre, prelijte je po krastavcima, pazeći da budu u potpunosti prekriveni. Na kraju dodajte svježi ili sušeni kopar.
  4. Staklenke lagano prekrijte celofanom ili tanjurićima za kavu, nikako ih nemojte hermetički zatvarati. Neka odstoje barem 24 sata.

Nakon toga ih možete konzumirati ili hermetički zatvoriti te pospremiti za zimnicu.

(zadovoljna.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *