Menu Close

Evo odakle dolazi ljubomora (i 3 načina da je ukrotite)

Nitko to ne voli priznati, ali svi s vremena na vrijeme osjetimo ljubomoru. To je osjećaj koji svi imamo, ali važno je ne dopustiti da preuzme kontrolu nad našim odnosima

Ljubomora, koja se malo razlikuje od zavisti, je osjećaj u kojem postajete zaštitnički nastrojeni prema nečemu što imate i strahujete da će vam nešto ili netko to oduzeti.

Iz evolucijske perspektive, ljubomora je zapravo adaptivno ponašanje. To znači da imamo odnos do kojeg nam je stalo i da ga ne želimo izgubiti, tvrdi psihologinja Susan Albers te pojašnjava što je točno ljubomora i kako je spriječiti da negativno utječe na vašu dobrobit ili odnose.

Što je ljubomora?

Za razliku od zavisti, koja je žudnja za nečim što netko drugi ima, a vi nemate, ljubomora se manifestira kroz strah da nam prijeti oduzimanje onoga što mi imamo.

Dolazi do izražaja kada jako želite nekoga ili nešto zadržati u svojoj blizini. Dolazi u malim napadima i može biti neugodna, a u ekstremnim oblicima može biti otrovna i štetna za odnose, kaže dr. Albers.

Iako je ljubomora normalan osjećaj, ako joj date previše moći, može se pretvoriti u katastrofu. Također može dovesti do toga da izgubite ono što pokušavate zadržati uzrokujući stres i napetost u vezi.

Kako se osjećaji ljubomore mogu manifestirati u vezama:

  • Osjećaj tjeskobe ili depresije.
  • Osjećaj paranoje ili opsesivne brige.
  • Opsjednutost partnerom i onim što radi.
  • Rastuće nepovjerenje u vašu vezu ili druge oko vas.
  • Osjećaj niske vlastite vrijednosti ili niskog samopoštovanja.

Mali trnci ljubomore često dođu i prođu, ali uporna ljubomora može stvarno izjesti naše samopoštovanje ili sliku o sebi. Ljubomora je osjećaj koji se često povezuje sa sramom. To je zato što je osjećaj ljubomore često uparen s negativnim mislima, poput, tako sam glup/a što sam ljubomoran/a. To doista može definirati vašu sliku o sebi na negativan način ili učiniti da osjećate intenzivan sram, objasnila je dr. Albers.

Odakle dolazi ljubomora?

Nesigurnost
Iako se može činiti da ljubomora uglavnom uključuje ono što osjećate prema nekome drugome, zapravo je naš odnos prema nama samima taj koji je često temeljni uzrok otrovne ljubomore.

Za mnoge ljude pravi korijen ljubomore je nesigurnost. Mogućnost točno odrediti što potiče tu nesigurnost prosvjetljuje i prosvjetljuje ne samo vas, već i vaše odnose. Na kraju dana, ako se osjećate nedostojnima veze u kojoj se nalazite, vaš će mozak početi pretjerano analizirati sve prijetnje koje će naštetiti ili oduzeti tu vezu. U nekim slučajevima to čak može postati samoispunjavajuće proročanstvo, kaže dr. Albers.

Problemi sa slikom o sebi
Osjećaj niskog samopoštovanja također može povećati ljubomoru u vezi. Ako ste se u prošlosti suočavali s problemima slike o sebi, to bi vas moglo navesti da se neprestano uspoređujete s drugima i mjerite koliko ste vrijedni ili nedostojni svojih odnosa.

Ako ne vidite da netko drugi cijeni vas ili vašu vezu, to će vas dodatno učvrstiti u uvjerenju da je vaša veza ugrožena, objašnjava dr. Albers.

Problemi s raspoloženjem
Ako ste skloni tjeskobi, znate da određeni okidači mogu potaknuti osjećaj za borbu ili bijeg. Dakle, ako su vaši okidači specifično povezani s vašim odnosima, to može dovesti do ljubomore koja se manifestira na nezdrave načine.

Možda također imate problem povezan s tjeskobom, poput anksioznog ili opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji se aktivira u odnosima, kaže dr. Albers.

Prošle traume
Jedna od najtežih stvari, nakon što ste doživjeli značajnu traumu iz prošlih veza, je krenuti naprijed s novim odnosom. Ako ste doživjeli emocionalno zlostavljanje ili prevaru, to može značajno utjecati na vaš pogled na buduće veze. U ovoj situaciji ljubomora često caruje, čineći da se osjećate tjeskobno ili da se bojite gubitka osobe s kojom ste trenutno.

Određene osobine ličnosti
Ljudi koji su skloni fiksirati detalje ili imaju vrlo intenzivne emocije mogu doživjeti ljubomoru više od drugih.

To vas može dovesti do toga da neprestano propitkujete što netko govori, poklapa li se to ili ne s detaljima neke priče, kaže ona.

Drugi postojeći problemi u vezi

Ponekad ljubomora nije samo u vašoj glavi. Mogu postojati neke stvarne prijetnje vezi, a ponekad, ono što primjećujete može biti povezano s intuitivnim osjećajem koji vam signalizira da bi vaša veza mogla biti ugrožena, priznaje dr. Albers.

Kako zaustaviti osjećaje ljubomore

Ako se želite uhvatiti u koštac sa svojim osjećajima ljubomore isprobajte savjete dr. Albers.

Razmislite o svojim okidačima
Prvi korak u kroćenju ljubomornih osjećaja je prepoznavanje unutarnjih okidača. Važno je prepoznati kada i zašto se te emocije pale.

Za mnoge ljude postoji obrazac načina ili situacija koje mogu izazvati ljubomoru. Dakle, razumijevanje obrazaca može biti od pomoći, kaže dr. Albers.

Preoblikujte situaciju
Ako se fiksirate na određeni aspekt vaše veze koji opravdava vašu ljubomoru, moglo bi biti od pomoći da se vratite korak unatrag i preoblikujete.

Također je dobro priznati da je ljubomora normalna kao ljudska emocija. To jednostavno znači da ste čovjek. Ovo je važno za sljedeći korak – komunikaciju – jer ako ne priznajete i niste iskreni u vezi sa svojim osjećajima, nećete ih moći razmijeniti s drugom osobom, savjetuje dr. Albers.

Izrazite svoje brige
Nakon što razmislite o tome odakle dolaze vaši osjećaji ljubomore, a još uvijek osjećate peckanje u utrobi, važno je izraziti te brige osobi u svom životu. Ako se zbog toga u početku osjećate nervozno, pronađite prijatelja od povjerenja ili voljenu osobu koji će vam pomoći da svoje osjećaje pretočite u riječi.

Komunikacija, a ne detektivski rad, može stvoriti povjerenje. Važno je komunicirati sa svojom dragom osobom što osjećate. Također, procjena njihove reakcije na vašu ljubomoru, mnogo otkriva o vezi.

Ljubomora u neromantičnim vezama
Iako se o ljubomori najčešće govori u romantičnim vezama, ona može biti vrlo prisutna emocija i u drugim odnosima. Na primjer, možda početi osjećati ljubomoru kada se novi prijatelj pridruži vašem bliskom društvu ili kada se novi kolega pojavi na vašem poslu.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *